Iniţiativa legislativă de revizuire a Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, la votul final din Senat
Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, în urmă cu o săptămână, cu 12 voturi „pentru” şi 5 abţineri, un raport favorabil pentru această propunere legislativă.
Senatorul PNL Cătălin Fenechiu a anunţat în comisie că liberalii se abţin de la vot, apreciind că procedura este viciată şi că aceasta ar trebui reluată, astfel încât Senatul să fie prima Cameră în cadrul căreia este dezbătută iniţiativa.
Şerban Nicolae (PSD) a apreciat că acesta este un „tertip nejustificat”.
Romaniţa Iordache, senior expert al FRALEX, echipa de experţi independenţi care lucrează pentru Agenţia Drepturilor fundamentale a UE în România, a arătat că prin decizia 580 din 2017, Curtea Constituţională a explicat că rolul Parlamentului este acela de a realiza un control de oportunitate. În acest sens, ea a apreciat că Legislativul ar trebui să stabilească în ce măsură este utilă cheltuirea a 120 de milioane de lei „pentru a modifica trei cuvinte din Constituţia României”.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat pe 1 septembrie că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.