Iniţiativă pentru eradicarea foametei globale, lansată de ONU în cadrul summitului Rio+20
În cursul summitului privind dezvoltarea durabilă Rio+20, secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a solicitat „tuturor ţărilor să îndrăznească să lucreze la un viitor în care fiecare beneficiază de dreptul la hrană”.
El a invitat guvernele, sectorul privat, agricultorii, oamenii de ştiinţă, societatea civilă şi consumatorii să îşi unească forţele pentru a elimina foametea.
„Într-o lume a abundenţei, nimeni, nicio singură persoană, nu trebuie să fie înfometată. Vă invit pe toţi să veniţi alături de mine pentru un viitor lipsit de foamete”, a declarat Ban Ki-moon într-un comunicat, salutând eforturile diferitelor instituţii internaţionale în acest domeniu.
Printre obiective el a fixat accesul la hrană suficientă pe parcursul întregului an pentru fiecare copil şi femeie gravidă subnutriţi şi încetarea risipirii alimentelor.
Secretarul general al ONU a subliniat că această iniţiativă se inspiră din experienţa braziliană „Foamete zero” care le-a permis milioanelor de persoane să mănânce cât aveau nevoie.
Acest anunţ a fost salutat de ONG-uri.
„Este o rază de speranţă la acest summit”, a apreciat Barbara Stocking, directoarea Oxfam, în timp ce ActionAid International declara că iniţiativa ONU „aduce speranţă” şi anunţă „obiective ambiţioase”.
Ambele au regretat, cu toate acestea, că Rio+20 nu a recunoscut că „nu putem avea dezvoltare durabilă fără a eradica foametea” (Oxfam) şi că documentul final al Rio+20 nu conţine niciun angajament în acest sens, „dovadă că statele nu iau în serios această problemă” (ActionAid).
„Nu putem avea foamete zero cu zero bani”, a spus Sameer Dossani, de la ActionAid International.