Daniel Zamfir va propune aborgarea a două articole din statulul Băncii Naţionale, după cum a declarat deputatul pentru ECONOMICA.NET. Articolele în cauză se referă la unele tipuri de imunitate de care beneficiază unii angajaţi ai băncii centrale.
Este vorba despre punctele 3 şi 4 ale articolului 25 din Statutul Băncii Naţionale. Iată ce spun ele:
(3) Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială.
(4) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României.
Zamfir va depune proiectul în această săptămână sau săptămâna viitoare. Proiectul va fi depus în contextul în care legea de înfiinţare a Comitetului pentru supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, aflată la promulgare, a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Iohannis. Cererea de reexaminare se referă tot la imunităţile de care ar urma să beneficieze membrii Comitetului.
„Art. 11 alin. (2) din legea transmisă la promulgare exonerează de răspundere civilă și penală persoanele care au deținut sau dețin calitatea de membru al Consiliului general, al unei comisii tehnice sau care lucrează sau au lucrat în cadrul secretariatului Comitetului pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceștia au acționat cu bună credință. Prin modul de reglementare al art. 11 alin. (2) se instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari și funcționari publici, imunitate ce excede cadrului constituțional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne”, se arată în cererea de reexaminare.