Înmatriculările de automobile noi din România, scădere de 31% în septembrie. Situaţie gravă şi în UE

Înmatriculările de autoturisme noi din România au scăzut cu 31,1% în luna septembrie, la aproximativ 4.700 unităţi, singurul stat UE cu un declin mai abrupt fiind Grecia, în timp ce piaţa europeană s-a contractat cu 11%, la 1,1 milioane înregistrări, cea mai severă contracţie din ultimii doi ani.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 08:26
Înmatriculările de automobile noi din România, scădere de 31% în septembrie. Situaţie gravă şi în UE

Numărul total al înmatriculărilor de autovehicule din România a coborât cu 28% în septembrie faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la 6.476, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, care includ mopede şi motociclete, microbuze şi autobuze, dar şi vehicule pentru transportul mărfurilor.

Dacia s-a menţinut pe poziţia de lider de piaţă, cu 1.049 autoturisme noi înmatriculate în septembrie, în scădere cu 45,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Locul al doilea a fost ocupat de Volkswagen, cu 524 unităţi, în coborâre cu 29,9%, urmat de o altă marcă a grupului german, Skoda, cu 404 unităţi, reprezentând un declin de 37,6%.

Marca Ford a reuşit 391 livrări, în scădere cu numai 1,5%, în timp ce Renault a consemnat o contracţie de 40,1%, la 355 unităţi, potrivit DRPCIV.

La nivelul UE, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut în septembrie cu 10,8%, la 1,09 milioane unităţi, pe fondul unor scăderi abrupte în zona euro, potrivit datelor prezentate marţi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Germania, cea mai mare piaţă din zona euro, a înregistrat un volum de aproximativ 250.000 unităţi, în coborâre cu 10,9%. În Franţa, înmatriculările s-au redus cu 17,9%, la circa 137.500 unităţi, iar Italia a consemnat o cădere de 25,7%, la sub 110.000 maşini.

În Spania au fost înmatriculate în luna septembrie 35.150 automobile noi, cu 36,8% mai puţine decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cea mai puternică scădere a fost consemnată în Grecia, unde înregistrările de autoturisme noi au scăzut cu 48,5% în septembrie, la sub 3.500 unităţi.

Cele mai bune evoluţii au fost consemnate în Marea Britanie (+8,2%, la 360.000 unităţi) şi Slovacia (+46,6%, la 7.300 înmatriculări).

În Europa Centrală şi de Est, piaţa ungară a stagnat la circa 3.500 livrări, iar numărul înmatriculărilor din Bulgaria a coborât cu 21,6%, la 1.350 unităţi. Polonia a consemnat o contracţie de 10,7%, la 18.900 unităţi, iar Cehia a înregistrat un declin de 3,9%, la 12.500 automobile.

În primele nouă luni ale anului, înmatriculările de autoturisme noi din România au scăzut cu 12,1%, la 49.128 unităţi, în timp ce piaţa UE s-a contractat cu 7,6%, la 9,36 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...