În luna aprilie 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna martie 2014, ca serie brută cu 1,5%, majorare datorată lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+3,3%), lucrărilor de construcţii noi (+1,1%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+0,4%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri, astfel: clădirile rezidenţiale – cu 4,1%, clădirile nerezidenţiale – cu 1,9% şi construcţiile inginereşti – cu 0,5%.
Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în aprilie 2014, comparativ cu luna anterioară, a înregistrat o scădere de 4,7%. Scăderi importante sunt consemnate şi în funcţie de elementele de structură, după cum urmează: lucrările de reparaţii capitale (-15,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-7%).
Volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat şi în cazul segmentului obiecte de construcţii: construcţiile inginereşti (-7,8%), clădirile rezidenţiale (-6,6%) şi clădirile nerezidenţiale (-4,5%).
Datele statistice relevă, de asemenea, faptul că în aprilie a.c., faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7%, iar pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 22,3%, respectiv cu 13,9%. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,7%.
Diminuări ale volumului lucrărilor s-au înregistrat şi în cazul construcţiilor inginereşti (-24,3%), în timp ce la clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 26,3%, respectiv cu 7%.
Totodată, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2014, comparativ cu luna aprilie 2013, a scăzut cu 6,1%, din cauza activităţilor derulate în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-20,4%) şi în lucrările de reparaţii capitale (-12,7%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 24,5% şi a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 23,6% şi la clădirile rezidenţiale cu 15,7%.
La nivelul primului semestru din 2014, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât la serie brută (-9,2%), cât ca serie ajustată (-8,7%). În ambele cazuri, diminuare volumului de lucrări în construcţii a apărut pe fondul unei activităţi mai slabe în lucrările de reparaţii capitale (-18,9% ca serie brută, respectiv 20,1% ca serie ajustată), precum şi în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,7%; -11,3%) şi în lucrările de construcţii noi (-5,5%; 6,9%).
Sursa datelor INS o constituie capitolul VAL (Valoarea lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză, în ţară, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.
Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 1.809 operatori economici cu activitate principală de construcţii, iar eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/- 3%.