INS: Creşterea de 5,7% din primul trimestru a fost contestată din necunoaştere, din necitire. Statistica este independentă

Economica.net
18 05. 2017
calcul_bani_taxe_567876543_87817000

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, şi 5,6% pe serie ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate de INS. Mai mulţi analişti economici şi-au exprimat îndoieli vizavi de acest avans, în contextul în care cifrele INS au depăşit semnificativ estimările.

Această contestare a venit pe fondul unei necunoaşteri, cifrele din anii anteriori arătând o accelerare a avansului economic, consideră Dumitrescu.

”Au existat creşteri trimestriale de circa 4% în 2015 şi aproape 5% în 2016, avansul acesta se înscrie în trend. Nu înseamnă mare lucru creşterea din primele trei luni, abia în trimestrul al treilea putem vedea mai clar ce se va întâmpla la nivelul întregului an. S-au contestat cifrele de 5,7% pe brut şi de 5,6% ajustat din necunoaştere sau din necitire”, a declarat Dumitrescu.

El a subliniat că acestea sunt doar primele estimări, iar cifrele finale pot scădea sau creşte cu maximum 0,2 puncte procentuale. În plus, primele estimări pe primul trimestrul sunt întotdeauna ”oarecum hazardate”, pentru că este foarte greu să estimezi aportul anumitor sectoare agricole la începutul anului, cum ar fi agricultura. Dumitrescu a subliniat că statistica este independentă din punct de vedere politic, în contextul în care nu emite judecăţi în acest sens şi trebuie să demonstreze întotdeauna cifrele publicate.

”Noi, statisticienii, nu putem emite judecăţi de natură politică, altminteri ar însemna că trebuie să supui ulterior cifrele acelei judecăţi (…). Dacă eu spun că va creşte economia în 2017 cu 8%, trebuie să demonstrez asta”, a afirmat Dumitrescu.

Aceasta a fost o reacţie legată de unele critici aduse INS, potrivit cărora instituţia nu ar avea un grad suficient de mare de independenţă de factorii politici atunci când face estimări legate de creşterea economică.

Pentru întregul an 2017, guvernul condus de Sorin Grindeanu mizează pe o creştere economică de 5,2%, cifră avansată la începutul anului şi considerată foarte optimistă, în contextul în care instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.