INS: Importurile României au crescut anul trecut cu 5,8%, până la aproape 60 miliarde euro

Economica.net
22 11. 2015
eksport_import_polen_deutschland_98772900_91306800

Conform statisticii, la nivelul anului trecut, valoarea importurilor din Germania a fost cu 9,5% mai mare faţă de anul precedent, produsele cele mai frecvent comercializate fiind reprezentate de maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, mijloace şi materiale de transport, metale comune şi articole din acestea, produse chimice, materiale textile şi articole din acestea.

Pe locul secund în topul ţărilor din care România a importat în 2014 se află Italia. În acest caz, valoarea importurilor s-a majorat cu 4,1% comparativ cu anul 2013, iar produsele cele mai frecvent comercializate au fost reprezentate de maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, metale comune şi articole din acestea, materiale textile şi articole din acestea, piei crude, piei tăbăcite, blănuri şi produse din acestea.

Podiumul este încheiat de Ungaria, valoarea importurilor din această ţară fiind cu 0,5% mai mare în 2014 faţă de anul precedent. Importurile din Ungaria constau, în principal, în maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, produse chimice, produse minerale.

Pe fluxul de importuri, Franţa şi Polonia s-au clasat pe locurile 4 şi 5. Modificările în topul ţărilor partenere la importurile României în anul 2014, comparativ cu anul 2013, sunt următoarele: China a devansat Federaţia Rusă, Austria şi Olanda, urcând de pe locul 9 pe locul 6, Kazahstan a intrat în top 10 ţări partenere pe locul 7, Federaţia Rusă a coborât de pe locul 6 pe locul 8, Austria a coborât de pe locul 7 pe locul 9, Olanda a coborât de pe locul 8 pe locul 10, iar Turcia a părăsit top zece ţări partenere în anul 2014.

Potrivit INS, România a avut, în cursul anului trecut, relaţii comerciale cu 212 ţări. Cu toate acestea, majoritatea comerţului internaţional este axat pe câteva ţări partenere dominante.

În anul 2014, cele mai importante 10 pieţe de export au reprezentat 63,2% din totalul exporturilor României, în timp ce primele 10 ţări partenere la import au realizat 67,5% din totalul importurilor.