INS menţine estimările pentru creşterea economică în S1 la 5,8% pe seria brută şi la 5,7% pe seria ajustată sezonier

Produsul Intern Brut a crescut cu 5,8%, pe seria brută, în primele şase luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2016, şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier, conform datelor provizorii (1), date marţi publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 05 sept. 2017, 07:00
INS menţine estimările pentru creşterea economică în S1 la 5,8% pe seria brută şi la 5,7% pe seria ajustată sezonier

Comparativ cu trimestrul I din 2017, PIB-ul în trimestrul II 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, PIB-ul a urcat cu 5,9% pe seria brută şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier.

‘Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2017, nefiind, însă, înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 208 din 16 august 2017’, spune INS.

Pe seria ajustată sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul II 2017 a fost de 207,636 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,6% faţă de trimestrul I 2017 şi cu 5,7% faţă de trimestrul II 2016.

Pentru semestrul I 2017, Produsul Intern Brut estimat a fost de 411,300 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,7% faţă de semestrul I 2016.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2017 a fost de 196,642 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,9% faţă de trimestrul II 2016. Pentru semestrul I 2017, PIB-ul a fost de 360,857 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,8% faţă de semestrul I 2016.

La creşterea PIB, în semestrul I 2017 faţă de semestrul I 2016, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia construcţiilor, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: industria (+1,7%), cu o pondere de 23,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,3%;
comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,5%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,1%; informaţiile şi comunicaţiile (+0,8%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (6,0%) dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (12,7%); activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,7%, contribuind cu 5,0% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,7%), consecinţă a creşterii cu 8,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 10,0%.

‘Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul II 2017 faţă de varianta ‘semnal’ publicată în comunicatul de presă nr. 208 din 16 august 2017 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile’, menţionează INS.

Te-ar mai putea interesa și
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim.  Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim. Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) tratează, într-un amplu material de analiză, problema cursului de schimb valutar și cea a deciziilor pe care o bancă......
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Irina Music, firmă deţinută integral de cântăreața Irina Rimes, a avut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de ...
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii acționari ai Eurolines au fost martorii denunțători, deți doar unul a semnat denunțul”
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii ...
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanţi ai societăţii ...
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel a anunțat noi măsuri în planul său de redresare și de reduceri de cheltuieli. Compania abandonează planurile ...