Aceştia au afirmat că INS a respectat în totalitate procedurile, iar diferenţele nu sunt determinate de erori, ci de faptul că la datele finale apar elemente noi, care nu pot fi anticipate la datele preliminare.
Mai mult, au adăugat sursele menţionate, şi Eurostat a cerut explicaţii pentru astfel de diferenţe iar INS a transmis precizările tehnice, context în care oficiul european de statistică nu a avut obiecţii, scrie Agerpres.
‘Voi cere până luni o analiză, iar preşedintele Institutului Naţional de Statistic ar putea fi schimbat. Am aflat, la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a INS privind PIB în 2011-2012, o greşeală care înseamnă 20 de miliarde de lei în plus la PIB, calculate iniţial şi reduse, acum înseamnă, implicit, la deficit, cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei’, a spus Victor Ponta.
INS a publicat până în prezent datele de evoluţia a PIB doar pe primele trei trimestre din 2012.
Economia României a înregistrat o scădere de 0,5% în trimestrul al treilea din acest an, până la 153,008 miliarde de lei, comparativ cu trimestrul anterior, în serie ajustată sezonier, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2011 diminuarea a fost de 0,6% pe serie brută, conform datelor provizorii anunţate pe 6 decembrie 2012 de INS.
Ţinta de creştere economică pentru 2012 este de 1%. În 2011, economia României a crescut cu 2,5%