INS: Transportul portuar maritim a crescut cu 18,4% în primul trimestru

Transportul portuar maritim a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o creştere cu 18,4% comparativ cu perioada similară din 2021, volumul mărfurilor încărcate majorându-se cu 15,1%, iar al celor descărcate cu 21,9%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
AGERPRES - Dum, 12 iun. 2022, 15:20
INS: Transportul portuar maritim a crescut cu 18,4% în primul trimestru

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 13,964 milioane tone, iar transportul maritim de containere a însumat 132.000 TEU. În aceeaşi perioadă, pe căi navigabile interioare au fost transportate 7,079 milioane tone mărfuri şi 1.626 TEU.

Pe căi navigabile interioare, la nivelul trimestrului I 2022, a fost înregistrată scădere cu 2,4% a volumului total de mărfuri transportate.

Porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în trimestrul I 2022 sunt: Constanţa, cu o pondere de 94,5% şi Galaţi cu o pondere de 4,6%. În perioada menţionată a fost transportată cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid, cu o pondere de 59,1% în totalul mărfurilor încărcate şi descărcate.

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu Rusia (23,9%) şi Turcia (14%). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (5,1%) şi Italia (3%) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate.

Cantităţile cele mai însemnate de mărfuri încărcate au fost: produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 69,2%. , şi descărcate. În cazul mărfurilor descărcate au predominat cărbunele şi lignitul, ţiţeiul şi gazele naturale, respectiv 34,3%.

În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în trimestrul I 2022, au fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 71,6%. Dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deţinută de Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 34,9%.

În transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 50,1%, şi Galaţi, cu o pondere de 19,1%.

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 39,8% în trimestrul I 2022. Per total, Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate în trimestrul I 2022, respectiv 59,4%.

transport fluvial romania

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Inflaţia anuală va creşte la 4,9% în 2024 – Ce se va întâmpla la anul şi în 2026
BNR: Inflaţia anuală va creşte la 4,9% în 2024 – Ce se va întâmpla la anul şi în 2026
Rata anuală a inflaţiei se va mări la 4,9% în 2024, apoi se va reduce la 3,5% în 2025 şi la 3,3% în 2026, a declarat miercuri Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR....
Încă un dezvoltator imobiliar lansează o emisiune de obligațiuni la BVB. Forty Management vrea să strângă 5 milioane de euro
Încă un dezvoltator imobiliar lansează o emisiune de obligațiuni la BVB. Forty Management vrea să strângă 5 milioane ...
Dezvoltatorul român Forty Management anunță lansarea primei emisiuni de obligațiuni garantate în valoare de maxim cinci ...
Activitatea RAR s-a reluat în condiții normale
Activitatea RAR s-a reluat în condiții normale
Activitatea staţiilor de inspecţie tehnică (ITP) autorizate a fost reluată în condiţii normale, începând din dimineaţa ...
Noua conducere a Europei – Ursula von der Leyen a prezentat Comisia Europeană în PE: Vom rămâne uniţi şi fideli valorilor noastre, vom lupta să depășim diviziunile
Noua conducere a Europei – Ursula von der Leyen a prezentat Comisia Europeană în PE: Vom rămâne uniţi şi fideli ...
"Generaţia noastră de europeni trebuie să lupte încă o dată pentru libertate şi suveranitate", a declarat miercuri, ...