INS: Transportul portuar maritim a crescut cu 18,4% în primul trimestru
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 13,964 milioane tone, iar transportul maritim de containere a însumat 132.000 TEU. În aceeaşi perioadă, pe căi navigabile interioare au fost transportate 7,079 milioane tone mărfuri şi 1.626 TEU.
Pe căi navigabile interioare, la nivelul trimestrului I 2022, a fost înregistrată scădere cu 2,4% a volumului total de mărfuri transportate.
Porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în trimestrul I 2022 sunt: Constanţa, cu o pondere de 94,5% şi Galaţi cu o pondere de 4,6%. În perioada menţionată a fost transportată cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid, cu o pondere de 59,1% în totalul mărfurilor încărcate şi descărcate.
Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu Rusia (23,9%) şi Turcia (14%). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (5,1%) şi Italia (3%) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate.
Cantităţile cele mai însemnate de mărfuri încărcate au fost: produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 69,2%. , şi descărcate. În cazul mărfurilor descărcate au predominat cărbunele şi lignitul, ţiţeiul şi gazele naturale, respectiv 34,3%.
În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în trimestrul I 2022, au fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 71,6%. Dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deţinută de Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 34,9%.
În transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 50,1%, şi Galaţi, cu o pondere de 19,1%.
Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 39,8% în trimestrul I 2022. Per total, Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate în trimestrul I 2022, respectiv 59,4%.
transport fluvial romania