2.352 de lei de persoană şi aproape două miliarde în 2021 – cheltuielile turiştilor nerezidenţi în România

Numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în anul 2021, a fost de 837.700, cheltuielile acestora însumând 1,97 miliarde de lei, iar cheltuiala medie de persoană a fost de 2.352,1 de lei de persoană, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - joi, 17 mart. 2022, 10:58
2.352 de lei de persoană şi aproape două miliarde în 2021 - cheltuielile turiştilor nerezidenţi în România

Potrivit INS, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul IV 2021, a fost de 222.400, cheltuielile acestora însumând 538,3 milioane de lei, scrie Agerpres.

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 57,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul IV 2021, cheltuielile acestora reprezentând 56,9% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul IV al anului trecut, 42,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 43,1% din totalul cheltuielilor.

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul IV 2021, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (46,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus – 89,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 18,9% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 41,9% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,2% pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,3% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 25,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Datele INS arată că din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul IV al anului trecut, 39,4% şi-au organizat singuri sejurul, 37,7% au apelat la serviciile unor agenţii de turism, 17,9% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 5,0% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul IV 2021 a fost avionul, folosit de 81,9% din numărul total de turişti, în timp ce 14,9% au utilizat autoturisme proprii, 2,8% autocare şi autobuze, iar 0,4% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 53,1% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2021, cheltuielile acestora reprezentând 55,7% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul anterior, 46,9% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 44,3% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (48,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,2% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,2% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,5% cumpărării cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 36,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în anul 2021, 39,0% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 38,5% şi-au organizat singuri sejurul, 17,4% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 5,1% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi
printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în anul 2021 a fost avionul, folosit de 76,7% din numărul total de turişti, în timp ce 17,2% au utilizat autoturisme proprii, 4,0% autocare şi autobuze, iar 2,1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...