INS va recalcula PIB-ul pe 2013, conform noii metodologii UE

Institutul Naţional de Statistică /INS/ va recalcula Produsul Intern Brut /PIB/ pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene /UE/ ESA 2010, potrivit preşedintelui INS, Tudorel Andrei.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 09:38
INS va recalcula PIB-ul pe 2013, conform noii metodologii UE

‘Vor fi o serie de schimbări la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbări nu se datorează unor inadvertenţe introduse de statistică, ci exclusiv aplicării noii metodologii’, a declarat joi, la o conferinţă, Tudorel Andrei, care a subliniat că INS va trebui să deruleze o campanie atentă şi corectă pentru a comunica aceste eventuale diferenţe de PIB utilizatorilor de date statistice.

UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul că, în ultimii 20 de ani, au avut loc schimbări majore care au impact în economie – creşterea rolului tehnologiei informaţiei, al activelor intangibile, proprietăţii intelectuale şi serviciilor.

România a consemnat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul patru din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni cât şi cu perioada octombrie-decembrie 2012.

Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,7%, România este lider în UE, urmată de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda şi Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, în perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, după un avans de 0,1% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,4%, după o expansiune de 0,3% în trimestrul trei din 2013.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria şi Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) şi Italia (minus 0,8%).

În schimb, economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,5% în trimestrul patru din 2013, după un declin de 0,3% în precedentele trei luni, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de 1% în perioada octombrie-decembrie 2013, faţă de o expansiune de 0,2% în precedentele trei luni.

Totodată, pe ansamblul anului trecut economia României a crescut cu 3,5%, arată estimările INS.

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat anul trecut un declin de 0,4%, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,1% în 2013.

La începutul anului 2013, Vergil Voineagu a fost demis din funcţia de preşedinte al INS din cauza unor erori la calculul PIB pentru anul 2011.

INS a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, fapt ce a pus Guvernul în faţa problemei reducerii cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

La acel moment, INS a precizat însă că aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare – provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) – iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
Un număr de 419.957 de persoane beneficiau, în luna septembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.391 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor......
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, vechi de un an și jumătate, rămâne la nivel de hârtii
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, ...
Gigantul emiratez Masdar rămâne la nivel de hârtii în partemeriatul pe care în are cu Hidroelectrica pentru proiecctele ...
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis doi sateliţi de proprie fabricaţie în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească, în ...
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Localitățile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din Româna, au creat încă din 2018 rețele de internet wireless cu ...