INS: Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,2% în primele şapte luni din 2013

Volumul lucărilor de construcţii a scăzut cu 2,2% în primele şapte luni din 2013 comparativ cu perioada similară din 2012, iar scăderea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 4,1%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 08:39
INS: Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,2% în primele şapte luni din 2013

În luna iulie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna iunie 2013 cu 5% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,5%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 15,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%.

În perioada ianuarie-iulie 2013, pe elemente de structură, la lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 11,8%. Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+29%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,2%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 4,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 8,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 12,5% la lucrările de construcţii noi (-12,5%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 32%, respectiv cu 10,8%.

Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat creşteri la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,7%, respectiv cu 0,8%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 7,6%.

Volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna iunie 2013 la lucrările de construcţii noi cu 7,7%, la lucrările de reparaţii capitale cu 1,1% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,7%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 52,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,2%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2013, comparativ cu luna iunie 2013, s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,3%, respectiv cu 7,9%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: la clădirile rezidenţiale cu 47%, la clădirile nerezidenţiale cu 8,4% şi la construcţiile inginereşti cu 3,2%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,4%, creştere reflectată astfel: la lucrările de reparaţii capitale cu 38,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 30,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,9%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat următoarele creşteri la clădirile rezidenţiale cu 55,3%, la clădirile nerezidenţiale cu 13,9% şi la construcţiile inginereşti cu 10,0%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2013, comparativ cu luna iulie 2012, pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 30,5%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,0% şi la lucrările de construcţii noi cu 4,5%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 44,5%, la clădirile nerezidenţiale cu 8,8% şi la construcţiile inginereşti cu 6,5%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...