INS: Volumul lucrărilor în construcţii a înregistrat scăderi cu până la 11%, în primele 10 luni

Volumul lucrărilor în construcţii a scăzut, în primele 10 luni ale anului, cu până la 11% (ca serie brută), comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, diminuări înregistrându-se şi la nivelul lunii octombrie atât faţă de septembrie, cât şi faţă de acelaşi interval din anul anterior, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate miercuri.
Economica.net - mie, 10 dec. 2014, 08:43
INS: Volumul lucrărilor în construcţii a înregistrat scăderi cu până la 11%, în primele 10 luni

Conform statisticii, în luna octombrie 2014, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut, faţă de luna septembrie 2014, cu 1,8%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 7,2%. Pe de altă parte, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, precum şi lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10,5%, respectiv cu 5,4%. Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 21,8%. Creşteri s-au consemnat la clădirile rezidenţiale (+9,8%) şi la construcţiile inginereşti (+8,3%).

Tot la nivelul lunii octombrie din acest an, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o scădere cu 6,1% comparativ cu septembrie 2014. Totodată, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi şi la lucrările de reparaţii capitale cu 11%, respectiv cu 0,2%. În schimb, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 6,6%, în timp ce la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au consemnat scăderi cu 17,4%, respectiv cu 0,6%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 22,2%.

Datele INS relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014, faţă de primele 10 luni din anul anterior, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 11%, la fel şi pe elemente de structură, după cum urmează: lucrările de reparaţii capitale (-20,%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,1%) şi lucrările de construcţii noi (-8,2%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 25,9%.

La polul opus s-au situat clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale, cu majorări ale volumului de lucrări cu 33,8%, respectiv cu 8,9%.

În primele zece luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 10,9%, din cauza rezultatelor înregistrate la lucrările de reparaţii capitale (-20%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-12,2%) şi lucrările de construcţii noi (-8,6%). În timp ce volumul construcţiilor inginereşti s-a diminuat cu 26,6%, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 34,5%, respectiv cu 8,4%.

La nivelul lunii octombrie 2014, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 11,3%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi, astfel: lucrările de reparaţii capitale (-19,6%), lucrările de construcţii noi (-10,1%) şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, cele inginereşti s-au diminuat cu 24,7%, iar la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 62,3%, respectiv cu un procent.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie a.c., a scăzut cu 11,8%, în comparaţie cu octombrie 2013. Scăderi importante s-au consemnat în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-19,1%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-10,5%) şi al lucrărilor de construcţii noi (-9,8%). Şi la volumul lucrărilor de construcţii inginereşti s-a înregistrat o scădere de 24,3%, însă la clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale creşterile au fost de 68,1%, respectiv de 2,6%.

Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Cercetarea statistică este de tip selectiv, iar baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 1.809 operatori economici cu activitate principală de construcţii, eroarea maxim admisă a estimărilor fiind de +/-3%.

Te-ar mai putea interesa și
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și unul dintre primii asistenți bancari bazați pe inteligență artificială. O......
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...