Înscrierea în programul Start-up Nation România va începe într-o lună de zile

Economica.net
03 05. 2017
monede_bani_87654_51376900

‘Înscrierea în Programul Start-up Nation va începe undeva la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, lucrăm non-stop ca să dăm drumul cât mai repede, iar perioada de înscriere va fi de 30 de zile, aşa că nu vă grăbiţi la ora 10.00 dimineaţa când se deschide să vă aruncaţi toţi, pentru că nu este cazul. Nu mergem pe sistemul ‘primul venit, primul servit’, ci este în funcţie de punctaj’, a spus Laufer, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor publice locale.

Potrivit secretarului de stat, care a prezentat condiţiile de eligibilitate şi de finanţare a proiectelor ce vor fi depuse, programul ‘Start-up Nation România’ are un buget de circa 380 milioane euro pentru anul 2017 şi se va derula pe o perioadă de patru ani.

Anual vor fi finanţate 10.000 de noi start-up-uri cu un grad maxim de finanţare 200.000 de lei nerambursabili, contribuţia beneficiarului în cadrul proiectului putând fi chiar zero pentru ‘cei care au o idee bună, ştiu foarte bine ce vor’.

‘Cei care doriţi să aplicaţi în cadrul acestui program aveţi o şansă foarte mare, dar trebuie să înţelegeţi că trebuie să faceţi tot ceea ce ţine de voi ca să reuşiţi şi pentru asta trebuie să ştiţi foarte clar de la început ce doriţi să faceţi. Obligaţiile voastre nu sunt atât de complicate: trebuie să creaţi minimum un loc de muncă şi să îl menţineţi pentru o perioadă de doi ani de zile, iar echipamentele pe care le veţi achiziţiona va trebui să le menţineţi pentru o perioadă de trei ani de zile. Deci Start-up Nation îi selectează pe primii 10.000 după punctaj, le acordă un grant de până în 200.000 lei cu care să-şi înceapă o afacere’, a spus Ilan Laufer.

Obiectivul programului este de a stimula înfiinţarea de noi societăţi comerciale în România, pe de o parte, finanţarea a 10.000 de societăţi în fiecare an şi crearea circa 17.000 de noi locuri de muncă anual.

‘Ne axăm pe sectoarele de dezvoltare prioritară pentru România precum IT, producţie şi tehnologie, acele domenii în care putem produce cea mai mare plus-valoare. (…) Programul a fost modelat după întâlnirile pe care le-am avut în ţară cu reprezentanţii mediului de afaceri, inclusiv în ceea ce priveşte condiţiile de eligibilitate şi cheltuielile’, a mai spus secretarul de stat, care a subliniat că inclusiv achiziţia unui autoturism pentru dezvoltarea afacerii ar putea deveni eligibilă.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a salutat prezenţa foarte multor tineri care au dorit să obţină informaţii despre program.

‘Mă bucur foarte mult să văd atât de mult tineret în sală. Este un program foarte important al Guvernului României pentru stimularea mediului de afaceri şi pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători. Se spune că e bine să ajuţi copilul când este mic, aşa şi în cazul dumneavoastră: este binevenit un ajutor acum, când sunteţi la început de drum’, a spus prefectul judeţului Dolj.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că doreşte ca noile locuri de muncă care se vor înfiinţa odată cu apariţia noilor firme să fie cât mai multe în Craiova, locurile de muncă fiind una din marile probleme ale zonei.

‘Înfiinţarea celor 10.000 de firme anual care ar urma să primească fiecare în jur de 44.000 de euro înseamnă în primul rând locuri de muncă şi am dori să fie cât mai multe în Craiova, pentru că aceasta este una din marile probleme ale acestei zone’, a spus Prioteasa.

La prezentarea Programului ‘Start-up Nation România’ au mai participat secretarul de stat Adrian Mlădinoiu, vicepreşedinţii CJ Dolj – Cosmin Vasile şi Oana Bică, precum şi reprezentanţii ai instituţiilor deconcentrate din Dolj.