Conform programului etapei naţionale, publicat pe site-ul dedicat, în intervalul 9 mai, ora 12:00 – 10 mai, ora 12:00, va avea loc prima sesiune de calificare (online), iar primii 15 clasaţi din fiecare categorie (juniori/seniori) se vor califica pentru următoarea etapă.
De asemenea, în perioada mai – septembrie 2020 vor avea loc participări la competiţii de tip CTF, în regim online, iar în luna septembrie va fi organizată o sesiune de training, de cinci zile, cu specialisti din domeniu (bootcamp).
Regulile testare ale candidaţilor sunt: orice tentativă de atac prin metode de tip Denial Of Service a scoreboard-ului sau a celorlalte servicii va conduce la descalificare; clasificarea câştigătorilor se face după punctajul total la sfârşitul competiţiei naţionale; în caz de egalitate, departajarea se va face după timpul de execuţie a task-urilor.
Informaţii legate de testarea efectivă sunt disponibile la adresa https://www.cybersecuritychallenge.ro/etapa-national/.
Termenul limită până la care cei interesaţi se pot înscrie în competiţia naţională este 8 mai 2020.
România a câştigat, în premieră, titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Pe podiumul competiţiei, România a fost urmată de Italia şi Austria. Clasamentul final continuă cu: Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Estonia, Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia, Spania, Norvegia, Irlanda, Olanda, Elveţia, Cipru, Liechtenstein şi Luxemburg.
Naţionala României, antrenată de expertul în securitate cibernetică Ioan Constantin, din partea Orange România, a fost formată din: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată.
Clasarea pe primul loc în ierarhia europeană a experţilor în securitate cibernetică reprezintă o premieră pentru echipa României, după ce, la două dintre ediţiile anterioare ale concursului (2016 – în Germania, la Dusseldorf, şi 2017, în Spania, la Malaga), naţionala noastră s-a clasat pe poziţia a II-a.
Concurenţi din 20 de ţări au participat la ediţia 2019 a competiţiei European Cyber Security Challenge (ECSC), România fiind prezentă cu o echipă formată din 10 tineri.
Pe lista ţărilor care s-au aliniat la startul competiţiei de la Bucureşti s-au aflat: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, două ţări – Finlanda şi Malta – au fost prezente pe post de observatori ai competiţiei.
European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).
Campionatul European de Securitate Cibernetică din acest an va avea loc la Viena (Austria), în perioada 4 – 5 noiembrie.
Calendarul ECSC mai cuprinde organizarea concursului la Praga – în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023).