Insolvența Blue Air: creanțe acceptate de 430 de milioane de euro și peste 460 de creditori, printre care TAROM, TVR, STB și o firmă a lui Țiriac

Insolvența Blue Air scoate la iveală dimensiunea dezastrului pe care compania l-a lăsat în urmă. Tabelul preliminar al Blue Air Aviation SA, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, arată că peste 460 de creditori s-au înscris la masa credală, iar din totalul de creanțe solicitate de 2,7 miliarde de lei, circa 540 de milioane de euro, au fost acceptate creanțe de 2,1 miliarde de lei, circa 430 de milioane de euro.
Andrada Ghira - sâm, 01 iul. 2023, 22:34
Insolvența Blue Air: creanțe acceptate de 430 de milioane de euro și peste 460 de creditori, printre care TAROM, TVR, STB și o firmă a lui Țiriac

462 de creditori, firme și persoane fizice au cerut înscrierea în tabelul preliminar al creanțelor Blue Air Aviation SA, cu un total de 2,7 miliarde de lei, arată tabelul consultant de Economica.net și pus la dispoziție de către platforma Termene.ro.

Compania a intrat în insolvență pe 22 martie. Din totalul creanțelor solicitate a fost acceptată suma de 2,1 miliarde de lei.

În categoria creanțelor garantate, cea mai mare sumă, de 388 milioane de lei a fost înscrisă pentru compania Air Lease Corporation, de la care Blue Air închiriase avioane.

Cu o creanță de peste 342 de milioane de lei figurează și Ministerul Finanțelor, adică ajutorul de stat acordat companiei pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19.

Cu o creanță de 300 de milioane de lei figurează și Hello Jets, firmă înființată în urmă cu doi ani de către Teodor Rada, acționarul Blue Air. Această creanță a fost înscrisă sub condiția suspensivă a determinării valorii de piață a bunurilor ce au fost executate de către Ministerul Finanțelor pentru recuperarea ajutorului de stat acordat companiei.

Creanțele salariale înscrise în tabel sunt de 19,33 milioane de lei și reprezintă salariile angajaților pentru lunile iunie, iulie, august și septembrie 2022. Restul salariilor, datorate până la deschiderea procedurii de însolvență vor fi actualizate din oficiu de către administratorul judiciar.

Valoarea creanțelor bugetare acceptate în tabelul preliminar este de 42 de milioane de euro. Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a cerut înscrierea în tabel cu o creanță de 339 de milioane de lei, din care a fost acceptată doar suma de 13 milioane de lei, restul reprezentând ajutorul de stat care figurează în favoarea Ministerului Finanțelor.

Creanțele chirografare ale Blue Air, aproape un miliard de lei

948 de milioane de lei este valorea creanțelor înscrise în grupa celor chirografare, acolo unde sunt înscriși cei mai mulți creditori.

Printre ei se află și Bata Sky Imobiliare, fosta firmă care a deținut Blue Air, și care a cerut înscrierea în tabel cu suma de 124 de milioane de lei, creanță respinsă de administrator ca nefiind dovedită.

Air Lease Corporation figurează și aici cu o creanță de 321 milioane de lei, circa 64 milioane de euro, pe lângă cele 78 de milioane de euro din categoria creanțelor garantate.

S-au mai înscris pe lista creditorilor și aeroporturile și firmele care au oferit servicii conexe Blue Air în țară și străinătate.

Printre creditori se numără și:

  • Capital Financials Services: 96,5 milioane lei;
  • Eurocontrol: 57,9 milioane lei;
  • Teodor Rada: 45 milioane lei;
  • Up Lift Airport Services; 29,3 milioane lei;
  • Blue Air Technic: 20,6 milioane lei;
  • TAROM: 2,12 milioane lei;
  • Societatea Română de Televiziune: 408.839 lei;
  • STB: 98.271 lei;
  • Masterange România, firmă deținută indirect de Ion Țiriac: 14.598 lei

 

Te-ar mai putea interesa și
Contakt, retailer de accesorii GSM, vrea să se extindă în extindere în Europa Centrală și să crească rețeaua națională cu 25 de locații
Contakt, retailer de accesorii GSM, vrea să se extindă în extindere în Europa Centrală și să crească rețeaua națională ...
Contakt, retailer de accesorii GSM, estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 137,9 milioane de lei și anunță o extindere accelerată a rețelei proprii, cu 25 de noi locații planificate la......
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe 2025 al Registrului Auto Român
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe 2025 al Registrului Auto Român
Executivul a aprobat miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome "Registrul Auto Român", ...
Tarifele vamale contra iepurașului de Paște, o poveste dulce-amăruie
Tarifele vamale contra iepurașului de Paște, o poveste dulce-amăruie
Paștele 2025 se apropie și, în timp ce iepurașii de ciocolată umplu rafturile magazinelor, industria dulciurilor se ...
Strategia Huawei pentru Europa: vrea să aprofundeze colaborarea cu partenerii europeni
Strategia Huawei pentru Europa: vrea să aprofundeze colaborarea cu partenerii europeni
Huawei spune că se află pe o traiectorie stabilă de creștere și va consolida și mai mult colaborarea cu partenerii ...