Insolvenţa House of Art, Levi’s, Fox şi Eponge, datorii de 135 milioane de euro

Afacerile în retail a familiei Miheţ, intrate anul acesta în insolvenţă, lasă în urmă datorii de zeci de milioane de euro. ECONOMICA.NET vă arată cine şi cât are de recuperat.
Andrada Ghira - mar, 14 aug. 2012, 21:13
Insolvenţa House of Art, Levi's, Fox şi Eponge, datorii de 135 milioane de euro

La începutul acestui an, firma Staff Collection, cea care deţine reţeaua de magazine House of Art şi-a cerut insolvenţa. La fel şi firma Corssa, prin care erau deschise magazinele Fox, Levi’s şi Eponge Fashion Paris. Ambele firme sunt deţinute de către familia Miheţ şi asociaţii lor.

Datoriile celor două firme depăşesc 135 de milioane de euro, potrivit datelor din tabelele de creanţe preliminare, furnizate de către ONRC exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Din această sumă, fondatorii companiilor au de recuperat aproape 58 de milioane de euro. Administratorul judiciar al celor două societăţi este Casa de Insolvenţă Transilvania.

Insolvenţa House of Art, datorii de 54 milioane de euro

92 de creditori figurează în tabelul preliminar al creanţelor firmei Staff Collection. Valorare totală a creanţelor solicitate a fot de 72,2 milioane de euro, însă administratorul judiciar al firmei, Casa de Insovlenţă Transilvania, a dispus acceptarea unei creanţe în valoare totală de 53,9 milioane de euro.

În categoria creanţelor garantate figurează ANAF, Armonia Center Arad, Banpost, Banca Transilvania şi Piraeus Bank. Cea mai mare creanţă din această categorie o are Banca Transilvania – 7,4 milioane de euro, urmată de Piraues cu 5,7 milioane de euro. Către ANAF firma are datorii de 1,36 milioane euro, iar către Bancpost 480.000 de euro. Creanţa pe care mallul Armonia o are de recuperat depăşeşte cu puţin 5.000 de euro.

Creanţele salariale pe care le au de recuperat angajaţii firmei sunt de 148.000 de euro, iar cele bugetare, de 195.000 de euro.

La categoria creanţelor chirografare figurează fondatorii companiei, multe malluri, dar şi Deichmann (32.000 de euro), EFG Leasing IFN (4,5 milioane euro), Credit Europe Bank (1.578 euro), CNADNR (1.000 euro), Corssa Srl (4,16 milioane euro), BT Leasing Transilvania (1,65 milioane euro), BGS (13.484 euro) şi Alpha Leasing România IFN (198.000 euro).  

Dintre fondatorii companiei, Daniela Berciu Ciucilovici a solicitat înscrierea cu o craenţă de 10,6 milioane de euro, din care a fost acceptate doar 2,7 milioane de euro. Restul sumei a fost respinsă deoarece nu se făcea dovada cu înscrisuri.

Şi Olivera Miheţ a solicitat înscrierea cu o creanţă de 10,6 milioane de euro, însă a fost acceptate doar 4,1 milioane de euro. Suma de 6,4 milioane de euro a fost respinsă pentru că nu s-a făcut dovada creanţei, iar suma de 17.500 de euro a fost respinsă ca nedatorată.

Florin Miheţ a fost înscris cu o creanţă de 11,2 milioane de euro, iar Gerogeta Mihet cu o creanţă de  2,7 milioane de euro.

Insolvenţa Fox, Levi’s şi Eponge, datorii de 82 milioane de euro

Valoarea totală a craenţelor garantate este de 12,4 milioane de euro, iar bani au de recuperat Banca Transilvania (7,4 milioane euro), Piraeus Bank (4,07 milioane euro), Bancpost (480.000 de euro) şi ANAF (373.000 de euro). Creanţele salariale sunt de 78.000 de euro, iar cele datorate statului, de 498.000 de euro.

Printre firmele care figurează pe lista creanţelor chirografare se numără Alpha Leasing România IFN (127.000 euro), Berciu Aurel (150.000 euro),EFG Leasing IFN (5 milioane de euro), Fox – Wizel LTD (1,21 milioane euro), Levi Strauss&Co Europe (195.000 euro) şi Levi Strauss Poland (100.000 euro). Totalul de creanţe acceptate la această categorie este de 69,3 milioane de euro.

Cât au de recuperat fondatorii

Daniela Berciu Ciucilovici a cerut înscrierea cu o creanţă de 13,5 milioane euro, din care a fost acceptată suma de 9,3 milioane de euro. Florin Miheţ figurează cu o creanţă de 13,8, Gerogeta Miheţ cu 4,9 milioane de euro, iar Olivera Miheţ are de recuperat 9,2 milioane de euro din cele 13,5 pe care le-a solicitat. În plus, firma prin care funcţionau magazinele House of Art are şi ea de recuperat 14 milioane de euro.

Staff Collection operează reţeaua de magazine de îmbrăcăminte House of Art, una dintre cele mai mari de pe piaţ autohtonă. Firma a fost înfiinţată în anul 1994 de familia Miheţ. Compania deţine trei fabrici, în Alba Iulia, Cugir şi Blaj. În plus, familia Miheţ mai deţine reţelele de magazine Fox, Levi’s şi Eponge, administrate prin firma Corssa.

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...