Insolvenţa mallului Electroputere din Craiova: ce expuneri au Unicredit şi Auchan

20 10. 2013
electroputere_parc_craiova_37023100

În primăvara acestui an însă, centrul comercial ridicat de Belrom şi grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, urma să fie scos la licitaţie, în urma unei decizii de executare silită obţinută de antreprenorul general NM Construct.

Ca măsură de protecţie faţă de decizia de executare silită, societatea prin care a fost construit mallul, K&S Electric Power Point, îşi cere intrarea în insolvenţă.

Cu o suprafaţă închiriabilă de 50.000 mp, cu un grad de ocupare de 90% şi venituri anuale de circa 4,5 milioane de euro, mallul are şanse mari de reorganizare. 

„Debitoarea şi-a manifestat, odată cu depunerea cererii de deschidere a procedurii, intenţia de a depune un plan de reorganizare pe de o parte, pe de altă parte, gradul de ocupare a spaţiilor destinate închirierii din mallul de la Craiova este ridicat, ceea ce ne determină să credem că ne îndreptăm spre o reorganizare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Elena Cosma, co-managing partner în cadrul ZRP Insolvency, societetea care se ocupă de insolvenţa centrului comercial.

Până acum, a fost publicat tabelul preliminar al creanţelor şi a fost realizată inventarierea bunurilor din patrimoniul debitoarei.

„Pentru o parte din creanţe au fost depuse mai multe contestaţii, astfel că după soluţionarea acestora, şi respectiv după finalizarea evaluarii activelor K&S Electric Power Point vom trece la întocmirea tabelului definitiv de creanţe”, ne-a mai declarat Cosma. Litigiile cu NM Construct se află încă pe rolul instanţlor de judecată.

Ce ar putea merge prost în reorganizarea Electroputere Parc

Noul Cod al Insolvenţei prevede câteva noi modificări, care ar putea influenţa negativ reorganizarea centrului comercial.

„De principiu, reuşita unui plan de reorganizare depinde în mare măsură de soluţiile avute în vedere pentru revitalizarea societăţii şi de asigurarea resurselor financiare necesare continuării activităţii, dar şi de perioada de timp pe care o are la dipoziţie debitoarea pentru a se reorganiza. Scurtarea perioadei de timp în care poate fi realizat planul de reorganizare prin Noul Cod al Insolvenţei, precum şi declansarea procedurii de executare silită după dată deschiderii procedurii pentru creantele născute în perioada de observaţie sunt modificări care pot influenţa negativ reorganizarea acestei societăţi”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Elena Cosma, co-managing partner în cadrul ZRP Insolvency.

Câţi bani au băgat de fapt belgienii în mallul de la Craiova

Cea mai mare creanţă din categoria celor subordonate, adică acele credite acrodate debitoarei de către acţionar sau asociat, este cea deţinută de Auchan România: 29,3 milioane de euro. Alte trei firme, două înregistrate în Belgia şi una în Cipru, au împrumutat debitoarea K&S Electric Power Point, cu 975.000 de euro.

Creditorii garantaţi ai proiectului sunt Auchan România, care figurează cu o datorie de recuperat de aproape 4 milioane de euro, creanţă admisă provizoriu.

UniCredit Bank Austria AG are o creanţă de 26,3 milioane de euro. Valoarea totală a creanţelor garantate acceptate în tabelul provizoriu este de 30,2 milioane de euro.

La capitorul creanţe chirografare, cea mai importantă, ca valoare solicitată, este cea a societăţii NM Construct, cea care s-a ocupat de construcţia centrului comercial. Aceasata a solicitat înscrierea a trei creanţe, cu o valoare totală de peste 17 milioane de euro, respinse de către administratorul judiciar ca fiind nedovedite. Alte două firme, NM Antrepriză şi NM Logistica, au cerut inscrierea unor creanţe de 2,83 milioane de euro. Acestea au fost admise sub condiţie suspensivă până la soluţionarea litigiilor, se arată în tabelul preliminar al creanţelor întocmit de ZRP.

În total, valoarea creanţelor acceptate din tabelul preliminar este de 68 de milioane de euro

Alte două proiecte comerciale, în insolvenţă

Belgienii de la BelRom şi-au împărţit în urmă cu câţiva ani proiectele dezvoltate pe piaţa locală şi pe care nu au reuşit să le vândă. Grupul controlat de Steven Van Den Bossche şi Kris Carton, mai deţin pe lângă Electroputere Parc, şi proiectele Hello Park din Bacău şi Promenada Focşani, ambele în insolvenţă.  

Firma Bel Rom Şapte, prin care a fost construit Promenada Mall din Focşani de către belgienii de la Bel Rom, şi-a cerut intrarea în insolvenţă la sfârşitul săptămânii trecute. Tribunalul a aprobat cererea pe 13 iunie. 

Firma Bel Rom Cinci, prin intermediul căreia a fost construit proiectul de retail Hello Shopping Park, şi-a cerut insolvenţa pe data de 2 iulie. Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea companiei pe 3 iulie.

Tot în insolvenţă se află şi Bel Rom Nouă, prin care a fost cumpărat terneul fostei fabrici Helitube din Colentina, Bucureşti, se află în insolvenţă. Bel Rom intenţiona să ridice aici un mall. Creditorul principal este societetea PBW II Real Estate SA, cu o creanţă de peste 40 de milioane de euro.