Este vorba de o procedură pentru holdingul BDZ, deoarece marea majoritate a datoriilor, care se ridică la peste 300 milioane de euro, îi revin. Astfel, companiile BDZ-Călători şi BDZ-Marfă care intră în acest holding vor putea să-şi continue activitatea, dar vor fi guvernate de un judecător sindic.
Insolvenţa este sprijinită de reprezentanţii căilor ferate, de un vicepremier şi miniştrii din guvern, dar încă lipseşte voinţa politică în conducerea Partidului Socialist, de guvernare, susţin sursele citate. Decizia poate fi luată cel mai devreme în iunie, când se încheie ultima etapă din negocierile cu creditorii. Statul bulgar a cerut ca plata datoriilor să fie amânată şi să se efectueze în următorii 8-10 ani, dar se pare că negocierile au eşuat. La sfârşitul săptămâni trecute, ministrul bulgar al transporturilor, Danail Papazov, a anunţat că o parte dintre creditorii ar putea cere vânzarea celor 25 trenuri Siemens cu tracţiune diesel care, împreună cu tot atâtea garnituri electrice, sunt singurele trenuri de călători mai moderne deţinute de BDZ, precum şi a 3.407 vagoane de marfă. La cererea acestor creditori s-a impus o poprire asupra activelor companiei.
Ziarul Capital comentează însă că creditorii acţionează cu mare grijă, astfel încât să nu afecteze activitatea companiei, ceea ce ar face situaţia şi mai dificilă. Creditorii insistă să primească garanţii de stat şi, potrivit publicaţiei, cererea de vânzare a celor 25 de trenuri de călători şi a celor peste 3.000 de vagoane este menită să asigure creditorilor în cauză o poziţie mai bună înainte adunarea generală a creditorilor ce urmează să aibă loc în luna mai.