Insolvenţele în 2015: Pierderi financiare de 2,6 ori mai mari, 45 de mii de oameni riscă să fie daţi afară

Deşi numărul insolvenţelor a scăzut, statistic, în 2015, sunt în joc mult mai mulţi bani şi mai multe locuri de muncă. Datoriile neacoperite ale firmelor intrate în insolvenţă în prima jumătate a acestui an depăşesc 3,8 miliarde de lei, iar aproape 45 de mii de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă. Infograficul insolvenţelor din România, în 2015, poate fi vizualizat aici
Economica.net - mie, 02 sept. 2015, 11:33
Insolvenţele în 2015: Pierderi financiare de 2,6 ori mai mari, 45 de mii de oameni riscă să fie daţi afară

„Analizand evolutia insolventelor observam un paradox fara precedent in Romania: desi numarul procedurilor de insolvente deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%. Astfel, putem afirma ca scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza. Valorea instrumentelor de plata refuzate spre decontare a crescut cu 62% in primul semestru al anului curent, in timp ce valoarea medie a acestora este de 132 K RON, de aproape zece ori mai mare decat nivelul inregistrat inainte de criza, respectiv 14 K RON in anul 2008.”, a declarat într-un comunicat Iancu Guda, director servicii şi senior economist Coface Romania.

Datoriile neacoperite ale firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru din 2015 sunt de 2,6 ori mai mari faţă de cifra rezultată din situaţia insolvenţelor din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar numărul locurilor de muncă în pericol este cu 9% mai mare, potrivit unui studiu Coface asupra insolvenţelor din România.

Astfel, totalul datoriilor neacoperite de active ale firmelor intrate în insolvenţă în prima jumătate a acestui an se ridică la 3,83 miliarde de lei, faţă de 1,45 miliarde de lei în primul semestru din 2014.

Numărul de salariaţi ai firmelor intrate în insolvenţă în perioada analizată este de 44.775, cu 9% mai mulţi.

De asemenea, 98% din scăderea numărului total de insolvenţe din prima jumătate a acestui an este pe segmentul firmelor cu cifra de afaceri anuală sub 100.000 de euro, în timp ce numărul insolvenţelor deschise în rândul companiilor cu afaceri de peste 1 milion de euro – 329 de dosare – este similar celui din prima jumătate a lui 2014.

Numărul total al insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui a scăzut cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 12.862 la 5.524 de insolvenţe noi. Cele mai multe situaţii de insolvenţă noi se regăsesc în sectorul textilelor şi construcţii – 33 de insolvenţe la mia de firme active în ambele cazuri – urmate de hoteluri şi restaurante cu 25 de insolvenţe la 1.000 de firme active.

Raportul Coface se bazează pe date de la Biroul Procedurilor de Insolvenţă şi MFP.

România în regiune

România este pe primul loc în regiune în ceea ce priveşte numărul insolvenţelor, cu o incidenţă de patru ori mai mare la mia de firme active faţă de media Europei Centrale şi de Est, potrivit datelor Coface.

Astfel, în anul 2014, România a înregistrat 45 de insolvenţe la mia de firme active – adică 20.000 de dosare de insolvenţă la 443.616 firme active. Cel mai bine stă Polonia, cu 823 de insolvenţe în 2014 la 1,79 milioane de firme. Media la nivel regional este de 10 insolvenţe la mia de firme active.

De ce ajung firmele româneşti în insolvenţă

Coface prezintă şi top 5 greşeli în privinţa managementuli investiţiilor ţi fluxului de numerar care îi aduc la insolvenţă le antreprenorii români.

– Capitalul de lucru defectuos:

Aproape sase companii din zece au utilizat resurse disponibile pe termen scurt pentru a finanta investitii pe termen lung, iar doua treimi din diferenta de patru companii au inregistrat un ritm de conversie al cheltuielilor in plati mai rapid decat al vitezei de incasare a veniturilor.

– Calitatea proasta a veniturilor

In conditiile in care patru din zece companii insolvente au inregistrat profituri semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au avut o situatie foarte proasta a lichiditatilor disponibile.

– Randamentul operational insuficient pentru costul datoriilor contractate

In conditiile in care patru din zece companii insolvente au inregistrat un profit operational, dar nivelul acestora era suficient doar pentru acoperirea la limita a cheltuielilor cu dobanzile aferente pentru datoriile contractate.

– Investitii ineficiente

In conditiile in care aproape jumatate dintre companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat investitii semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au raportat venituri sau profituri in scadere.

– Randamentul investitiilor inferior costului de finantare aferent creditelor contractate pentru a sustine aceste investitii.

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieţei forţei de muncă, transmit......
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...