Insomnia poate provoca crize cardiace, potrivit unui studiu
Cercetătorii norvegieni au evaluat creşterea riscului de criză cardiacă între 27 şi 45%, potrivit gravităţii tulburărilor de somn. În studiul apărut în revista Circulation, publicaţie a American Heart Association, ei au stabilit trei mari simptome de insomnie, cu o evaluare adecvată a riscului cardiac. Primul simptom, care constă în faptul că persoana a adormit greu aproape de fiecare dată într-o lună, măreşte riscul unei crize cardiace cu 45%. Al doilea, care constă în faptul că somnul este întrerupt în timpul fiecărei nopţi din ultimele 30 de zile, creşte riscul unui atac de inimă cu 30%. Al treilea simptom, când persoana se simte obosită la sculare mai mult de o dată pe săptămână, face ca riscul să crească cu 27%, scrie Agerpres.
Cercetările se bazează pe răspunsurile la un chestionar despre insomnie la care au participat 52.610 norvegieni, în cadrul unei anchete asupra sănătăţii realizate între 1995 şi 1997. Autorii studiului au analizat şi dosarele medicale din spitale şi statistica deceselor.
‘Dificultăţile celor care adorm greu sunt frecvente şi destul de uşor de tratat’, spune dr Lars Erik Laugsand de la Universitatea din Trondheim (Norvegia), autorul principal al studiului. ‘De aceea, este important ca oamenii să fie conştienţi de legătura dintre insomnie şi riscul de atac cardiac şi să vorbească cu doctorul despre orice simptom de insomnie’, adaugă el.
Un studiu american efectuat în Marea Britanie şi publicat în 2007 arată că scăderea duratei somnului la persoane care dorm de obicei 6, 7 sau 8 ore a determinat o creştere cu 110% a riscului de deces din motive cardiovasculare. Dar şi prea mult somn la cei care dorm în general 7 sau 8 ore a dus la aceeaşi creştere a riscului, însă din alte cauze.