„Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul «către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA», preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, postat luni pe site-ul instituţiei. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut, duminică seara, un apel către parlamentari să refuze a se mai pronunţa până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, susţinând că dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu reprezintă nicio urgenţă.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat luni apelul său privind amânarea voturilor asupra cererilor justiţiei până după alegeri prin aceea că Parlamentul a devenit ”o ţintă predilectă” pentru DNA, această instituţie fiind cea care decide, în opinia sa, listele de candidaţi.
”Imaginea Parlamentului are de suferit în momentul de faţă când Parlamentul a devenit o ţintă predilectă pentru DNA. Din păcate, în România, după cum vedem, se face justiţie selectivă, procurorul-şef DNA vorbeşte de 9.000 de dosare ale unor înalţi demnitari, prin urmare înţelegem un lucru, că sunt numai demnitarii care sunt vizaţi, în restul ţării totul merge perfect. Realitatea este cu totul alta, vedem ce s-a întâmplat şi la alegerile locale, când DNA a intervenit brutal în procesul electoral şi face acest lucru şi acum. Şi cred că această distorsiune nu e admisibilă, cred că cetăţenii să fie cei care, prin votul lor, cei care decid care să fie cei care îi vor reprezenta în Parlamentul viitor. Nu este sarcina Procuraturii să facă această selecţie”, a declarat Tăriceanu.
El a susţinut că datoria sa ca preşedinte al Senatului este să ia atitudine publică ”în faţa tentativelor repetate de destabilizare şi decredibilizare a instituţiei fundamentale a democraţiei care este Parlamentul”.
”Noi nu putem să fim permanent o ţintă mai ales că vedem numeroase cazuri în care anchetele sunt făcute cu superficialitate, oamenii sunt acuzaţi, sunt transformaţi în vinovaţi în percepţia publică, sunt de multe ori privaţi de libertate ca apoi peste aceste dosare să se aştearnă liniştea, să nu se mai întâmple nimica. Cred că trebuie să avem în vedere că aceste abuzuri, aceste excese nu mai pot continua. Elemenul primordial într-o democraţie este protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, şi nu întărirea în mod excesiv a instituţiilor de forţă scăpate de sub orice fel de control civil. (…) Din păcate în România în momentul de faţă sunt anumite instituţii ale statului care funcţionează pentru ele însele, îşi fac campanie de imagine şi lucrurile acestea sigur că reprezintă costuri enorme pentru oameni şi pentru încrederea în democraţie”, a concluzionat Tăriceanu.
În apelul său către parlamentari, Tăriceanu a susţinut că întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenţia procurorilor de la DNA, „coincidenţă, cu doar 2 luni înainte de alegeri”.
„Aşa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA. Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu este nicio urgenţă şi ele pot să mai aştepte ca viitorul Parlament să se pronunţe. Doresc să se înţeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneţa politică a politicienilor vizaţi de DNA sau cu relaţiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme nişte principii, cum ar fi principiul separaţiei puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alţii”, a adăugat şeful Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu este de părere că societatea nu trebuie să accepte judecăţi cu măsură dublă.
„Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze, pentru că altfel sunt certaţi de Preşedintele Iohannis şi de alţi membrii ai corului prezidenţial. Simultan, cei suspectaţi de DNA sunt supuşi unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-şef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei şi codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, şi au uitat principiile valabile doar pentru ceilalţi”, conchide Tăriceanu.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va discuta luni cererea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru al turismului Elena Udrea pentru finanţarea campaniei din 2009. Votul în plen este programat marţi.