‘Au fost depistate 153 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 22 erau din Bihor’, se menţionează în comunicat.
Totodată, în domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional, s-au aplicat amenzi în valoare de 1,59 milioane de lei din care 1,23 milioane de lei pentru munca la negru. ‘Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut patru propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 268 de angajatori’, se mai spune în comunicat.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 311.000 de lei. ‘Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 43 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. La nivel naţional au fost dispuse şapte sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor’, potrivit aceleiaşi surse.
‘Inspectorii de muncă vor continua acţiunile de control în perioadele în care se semnalează temperaturi extreme şi se vor asigura că fiecare măsură dispusă este îndeplinită la termen. Procesul verbal de control este şi un act de prevenţie prin care cu fermitate şi eficienţă ne asigurăm că lucrătorii expuşi temperaturilor extreme sunt protejaţi, iar pe termen lung aplicarea legii aduce numai bine pentru afaceri’, a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.