Potrivit sursei citate, Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 5 – 9 august 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 2.039.100 de lei, adică 463.431 de euro. Au fost depistate 557 de persoane care lucrau la negru, 4018 dintre acestea fiind din judeţul Cluj.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.797.500 de lei din care 1.384.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale, inspectorii de muncă au făcut două propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 492 de angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au aplicat amenzi în valoare de 241.600 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 68 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancţionaţi 696 de angajatori în domeniu.
‘Munca la negru este un fenomen care, prin consecinţe şi amploare provoacă efecte nocive pentru întreaga societate, nu doar pentru cei care practică sau acceptă acest lucru. Rezultatele recente, cum ar fi circa 408 persoane depistate prin controale, într – un singur judeţ, că lucrau fără forme legale, ne determină să folosim toate instrumentele legale de combatere a acestor cazuri. Colaborarea cu inspectorii ANAF în cadrul acţiunii Cronos ne ajută la creşterea eficacităţii controalelor şi diminuarea efectelor directe şi indirecte ale fenomenului amintit’, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat