Conducerea Inspecţiei Muncii a instituit o comisie, din care fac parte inspectori de specialitate, care vor verifica dacă au fost încălcate reglementările legale, vor stabili cine poartă răspunderea pentru producerea accidentului, măsurile care se impun în vederea prevenirii altor situaţii similare şi, de asemenea, au sarcina de a determina caracterul accidentului, în conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
„Facem precizarea că inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa s-au deplasat la faţa locului imediat după producerea accidentului de la Năvodari, când, în jurul orei 18:00, la instalaţia Hidrofinare a S.C. Rompetrol Rafinare S.A. a izbucnit un incendiu. În urma acestuia, au fost rănite patru persoane, angajaţi ai S.C. Rominserv S.R.L. Bucureşti, societate care asigură mentenanţa în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A. Cei patru au fost transportaţi de urgenţă la două spitale din Bucureşti – Spitalul de Arşi şi Spitalul Bagdasar Arseni – cu arsuri pe 20-90% din suprafaţa corpului”, se mai arată în comunicat.
În incendiu au mai fost afectate două persoane. Este vorba despre doi angajaţi ai S.C. Global Security Sistem S.R.L., care asigurau serviciul de pompieri civili, aflaţi în prezent sub observaţie medicală.
„Pentru prevenirea unor accidente similare, Inspecţia Muncii va iniţia, începând cu data de 29 august 2016, o acţiune de control în toate unităţile de prelucrare a ţiţeiului din ţară”, mai spun reprezentanţii instituţiei.
Procurorii din Constanţa au deschis dosar penal având ca obiect incendiul produs luni la Rafinăria Petromidia Năvodari, soldat cu rănirea a patru persoane, dintre care una a decedat marţi dimineaţă.
„Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Potrivit primelor cercetări s-a stabilit că la data de 22 august 2016, în jurul orelor 18,00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care a izbucnit un incendiu”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ transmis marţi AGERPRES.
Sursa citată precizează că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a preluat dosarul constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.
„La faţa locului s-au deplasat, încă din cursul serii trecute, doi procurori din cadrul PJ Constanţa, cercetările la faţa locului fiind reluate astăzi de un procuror din cadrul PCA Constanţa, care coordonează o echipă mixtă formată din poliţişti şi specialişti criminalişti. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză”, se mai spune în comunicat.
Patru persoane au fost rănite luni într-o explozie la Rafinăria Petromidia, fiind transportate la Bucureşti. Cei doi răniţi internaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti sunt stabili hemodinamic şi ar putea fi operaţi în cursul zilei de miercuri, iar bărbatul aflat la Spitalul Bagdasar-Arseni este în continuare intubat, dar stabil.
Al patrulea bărbat rănit în explozie a murit marţi dimineaţă la Spitalul Bagdasar-Arseni.