Inspecţia Muncii a depistat 206 persoane care munceau la negru şi a dat amenzi de 1,7 mil lei

Inspecţia Muncii a depistat, în perioada 11 - 15 februarie, un număr de 206 persoane care lucrau fără forme legale, amenzile aplicate pentru muncă la negru depăşind 1,7 milioane de lei, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 10:48
Inspecţia Muncii a depistat 206 persoane care munceau la negru şi a dat amenzi de 1,7 mil lei

Inspecţia Muncii a făcut, în perioada 11 – 15 februarie, acţiuni de control în urma cărora a aplicat amenzi în valoare totală de 2.735.800 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 2.454 controale şi s-au aplicat amenzi în valoare de 2.160.800 de lei.

„Pentru muncă la negru valoarea amenzilor a fost de 1.740.000 de lei”, se arată în comunicat.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost organizate 1.553 de controale şi s-au aplicat amenzi în valoare de 575.000 de lei.

Inspectorii de muncă au constatat 2.414 deficienţe şi au aplicat 2.300 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, la şapte angajatori s-a dispus oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare.

Principalele abateri constatate în cadrul controalelor au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, în fişa postului nu s-au stabilit atribuţiile corespunzătoare pentru toţi salariaţii, contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare, primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical, concediile de odihnă neefectuate în perioada lucrată nu s-au compensat în bani.

De asemenea, inspectorii au mai constatat că nu s-a făcut dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi, regulamentul intern nu conţinea dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare a activităţii profesională a salariaţilor, registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstra la sediul societăţii, lipsea dovada instruirii periodice a lucrătorilor, activitatea de securitate a muncii la nivelul unităţilor era organizată necorespunzător, riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională nu erau evaluate sau că activitatea la locul de muncă se desfăşura fără efectuarea examenul medical la angajare sau periodic.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...