Inspectoratul pentru Situații de Urgență vrea să amenajeze un spital modular de izolare și tratament cu 300 de paturi
„Prin achiziția realizată, Autoritatea Contractantă intenționează realizarea creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea efectelor epidemiilor și pandemiilor la nivel naționa prin instalarea de facilități medicale mobile de diagnostic și tratament în afara marilor aglomerări urbane, prin crearea unei zone-tampon între suspecții sau pacienții confirmați ca fiind infectați, personalul medical și restul pacienților care au nevoie de acces la servicii medicale, dar și pentru răspunsul medical specializat la alte tipuri de riscuri sau accidente/calamități naturale sau artificiale. De asemenea, prin achiziția acestui spital modular de izolare și tratament de 300 de paturi va crește capacitatea de paturi de tip ATI și de acces la ventilatoare a cazurilor grave de infectare, se va spori capacitatea saloanelor și a blocului operator, astfel realizarea analizelor și a investigațiilor medicale generale și specifice se va face într-un mod mai rapid și facil”, se arată în caietul de sarcini.
Aceeași sursă menționează că serviciile profesionale pentru situații de urgență nu au în dotare spitale modulare de izolare și tratament. „Luând în considerare trendul ascendent al situațiilor de urgență din România și de la nivel european, putem afirma că se impune dotarea cu astfel de spitale modulare pentru realizarea mult mai eficientă atât a triajului epidemiologic al pacienților suspecți a fi infectați cu diferite forme de virusuri cu rată de transmitere mare, respectiv tratamentul pacienților infectați, fluxurile distincte între pacienții infectați și cei cu alte patologii”, se explică în document citat.
Potrivit acestuia, obiectivul specific asociat spitalului modular de izolare și tratament îl reprezintă acoperirea necesităților de facilități medicale de diagnostic și tratament atât pentru infecția cu viruși de mare contagiozitate, precum Covid – 19, de strictă necesitate, cât și asigurarea de echipamente sanitare dedicate preveniri și tratării pacienților în cazul aparației unor evenimente cu victime multiple izolate, inclusiv epidemii/pandemii care necesită măsuri speciale de izolare și tratament.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, ”Extinderea capacității de răspuns medical în cazul epidemiilor, pandemiilor și evenimentelor cu victime multiple”.
Durata contractului este de cinci luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 aprilie 2023, potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).