Inspectorii de muncă vor avea şase zile de concediu în plus. Ce alte drepturi mai au, prin noul statut
„Statutul special al inspectorului de muncă este conferit de funcţia de autoritate de stat cu care este învestit în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi de riscurile specifice la care acesta este expus”, se arată în proiectul de lege.
Un avantaj al acestui statut special: inspectorul de muncă va avea şase zile de concediu pe an, suplimentar faţă de concediul standard.
„Inspectorul de muncă are următoarele drepturi specifice: a) suplimentarea cu 5 zile lucrătoare a numărului de zile de concediu de odihnă anual, având în vedere îndatoririle şi riscurile profesionale deosebite în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege” (…) g) dreptul de a beneficia de o zi liberă, plătită de angajator, cu ocazia zilei Inspecției Muncii”, se mai arată în proiectul de act normativ.
Tot acolo se mai spune şi care este ziua Inspecţiei Muncii: 21 martie.
Noul statut al inspectorului de muncă mai spune că, în cazul în care, în urma controalelor la firme se ajunge în instanţă, statul va suporta costurile de reprezentare în instanţă.. De asemenea, se mai spune şi că inspectorul de muncă nu răspunde în cazul în care acţiune sale aduc cumva prejudicii materiale instituţiei, dacă acestea s-au desfăşurat în limitele legii.
Iată mai jos articolele din statut care fac referire la aceste lucruri:
Art. 24 Inspectorii de munca nu răspund pentru pagubele cauzate patrimoniului instituției dacă acestea sunt consecința unor acțiuni desfășurate în limitele legii.
Art. 25 (1) Inspectorii de muncă beneficiază de sprijin financiar din partea instituţiei prin suportarea sumelor necesare asigurării asistenţei juridice, în cazurile în care actele şi faptele îndeplinite în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în limitele şi cu respectarea prevederilor legale, fac obiectul unor proceduri judiciare. (2) Condiţiile de acordare a sprijinului financiar prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale și persoanelor vârstnice, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor prezentei legi.