Un procent de 23,9% dintre americanii intervievaţi în cadrul sondajului realizat între 23 august şi 16 septembrie au afirmat că susţin cu tărie sau tind să susţină ideea ca statul lor să iasă din componenţa SUA. În acelaşi timp, 53,3% din cei 8.952 de respondenţi au declarat că se opun ferm sau tind să se opună unei asemenea evoluţii, scrie Agerpres.
Sprijinul în favoarea ruperii legăturilor cu Washingtonul este independent de preferinţele politice şi de regiuni. Totuşi, în general, republicanii şi locuitorii din zonele rurale din vest sunt mai apropiaţi faţă de ideea secesiunii decât democraţii şi nord-esticii, potrivit aceluiaşi sondaj.
Interesul faţă de secesiune a fost alimentat de scăderea popularităţii administraţiei preşedintelui Barack Obama, de atenţia acordată votului din Scoţia şi de succesul militanţilor care acuză administraţia că abuzează de autoritatea ce-i revine, apreciază analiştii.
Republicanii par să susţină în mai mare măsură această ideea, cu 29,7% opinii favorabile, faţă de 21% dintre democraţi. Pe regiuni, ideea ieşirii din cadrul SUA este cel mai puţin populară în regiunea nord-estică New England, cu doar 17,4% opinii favorabile. Sprijinul pentru desprindere este cel mai popular în sud-vest (34,1%).
În sud-vest se află şi Texasul, unde un grup de militanţi doreşte ca legislativul acestui stat să supună problema secesiunii la un referendum.