Instabilitatea din Italia nu reprezintă începutul unei noi crize în zona euro – şeful zona euro

Instabilitatea politică din Italia va face viaţa mult mai dificilă pentru Italia şi pentru întreaga zonă euro, dar nu reprezintă începutul unei noi crize în regiune, a afirmat luni Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogrupului, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 05 dec. 2016, 13:19
Instabilitatea din Italia nu reprezintă începutul unei noi crize în zona euro - şeful zona euro

Rezultatul referendumului din Italia nu constituie o surpriză însă diferenţa dintre cei care care s-au opus reformelor constituţionale promovate de premierul italian, 59,1% din voturi, şi cei care au votat pentru a fost peste estimări. Demisia premierului italian Matteo Renzi deschidea calea unor alegeri anticipate în 2017, cu posibilitatea ca anumite forţe politice anti-euro, precum Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă), să câştige puterea într-un moment în care Uniunea Europeană nu şi-a revenit încă de pe urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană.

‘Nu cred că este începutul unei noi crize. Nu există motive pentru o astfel de evoluţie. Instabilitatea politică provoacă complicaţii în Italia şi în zona euro, dar este o nouă realitate la care trebuie să ne adaptăm’, le-a declarat jurnaliştilor Jeroen Dijsselbloem înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro ce se desfăşoară la Bruxelles.

Acesta a adăugat: ‘Italia este una din cele mai mari economii europene, are instituţii solide. Putem observa că până acum reacţia pieţei a fost moderată. Va trebui să aşteptăm şi să vedem următoarele decizii politice, ce va face Guvernul şi ce va decide preşedintele. Situaţia din Italia nu s-a schimbat din punct de vedere economic, băncile nu sunt diferite astăzi de cum era ieri’.

Guvernul italian caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili. Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de ‘bail-in’.

La scurt timp după deschiderea pieţelor europene de obligaţiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadenţa la 10 ani a urcat cu 13 puncte de bază depăşind pragul de 2% dar în jurul orei 08.55 GMT a revenit sub acest prag, înregistrând o creştere de doar şase puncte de bază comparativ cu şedinţa precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...