Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient

15 06. 2024
baterie stocare energie 423546

La sfârșitul anului 2023, parcul total de baterii de stocare în funcțiune din UE a ajuns la aproximativ 36 GWh, segmentul rezidențial reprezentând 63% din capacitate, urmat de sistemele de baterii la scară mare (21%) și de sistemele comerciale și industriale (9%).

Germania și-a păstrat poziția de lider, cu o cotă de 34% din piața UE, instalând anul trecut 5,9 GWh, în creștere cu 152% față de 2022. Italia a urmat îndeaproape, cu un record de 3,7 GWh, un salt de 86%, urmată de Regatul Unit, care a instalat 2,7 GWh, o creștere de 91%, potrivit SolarPower Europe.

Se preconizează că instalarea de BESS va continua să crească în 2024, dar proiecțiile sunt încă insuficiente pentru a ajunge la capacitatea de 200 GW de energie electrică necesară până în 2030 pentru a folosi tot potențialul solar al UE. Între 2025 și 2028, SolarPower Europe preconizează o creștere constantă, dar mai lentă, de 30-40%.

Printre obstacolele care împiedică o desfășurare mai rapidă a BESS în Europa se numără lipsa obiectivelor, semnalele insuficiente de pe piață, dubla impozitare și politicile de rețea restrictive pentru instalațiile hibride din surse regenerabile.

Factorii de decizie politică din Europa s-au concentrat asupra bateriilor pentru electrificarea industriei auto, dar rolul lor critic în tranziția ecologică a sistemului energetic a fost în mare măsură ignorat, potrivit lui Michael Schmela, director al serviciului de informații de piață la SolarPower Europe.

„Flexibilitatea prin stocarea în baterii nu este doar o chestiune de ordin tehnic pentru autoritățile de reglementare și organismele de standardizare; necesită o atenție politică imediată și o prioritizare”, a avertizat Schmela.

Având în vedere că extinderea energiei regenerabile se bazează pe surse de flexibilitate curate, cum ar fi bateriile, SolarPower Europe solicită o strategie cuprinzătoare a UE privind stocarea energiei electrice și un obiectiv de 200 GW până în 2030, potrivit unui comunicat al asociației.