Instanța a decis: Avocatul Piperea ar trebui să dea înapoi din banii luați la falimentul RADET. Onorariul era de 35.000 de euro pe lună, decizia nu e definitivă

23 03. 2021
gheroghe_piperea_960px_87836900

În 2016, RADET a intrat în insolvență, sufocată de datorii, cele mai mari către producătorul de energie electrică și termică Electrocentrale București (Elcen) – 3,8 miliarde de lei, care a devenit și principalul creditor al fostei Regii. Atunci, administrator judiciar al firmei a  fost desemnată firma Rominsolv. În 2019, RADET a ajuns în faliment, administrator judiciar fiind desemnat aceeași Rominsolv.

Onorariul firmei lui Piperea, care s-a ocupat de insolvența și falimentul RADET, era de 35.000 de euro pe lună. În iulie 2019, comitetul creditorilor RADET, prezidat de Elcen a convocat adunarea creditorilor RADET cu scopul de a se reduce onorariul Rominsolv de la 35.000 de euro pe lună, la 25.000 de lei, adică de peste șase ori. Elcen a cerut ca această reducere să fie aplicată din aprilie 2019, data în care RADET a intrat în faliment, până la finalizarea procedurii. În august, adunarea creditorilor a votat reducerea. Rominsolv a contestat decizia, invocand aspecte de legalitate.

Citește și:

Se mișcă lucrurile la viitorul CET Titan. Noua Titan Power a primit banii de la SAPE și ce a mai rămas din vechea centrală de la Electrocentrale

În decembrie 2019, Elcen a reușit să schimbe Rominsolv din calitatea de administrator judiciar al defunctei RADET, pe motiv că ar refuza constant modificarea vechiului plan de reorganizare, considerat soluția optimă de producătorul de energie electrică și termică. În această poziție au fost numite Casa de Insolvență Transilvania (CITR) și Aktiv Lex Insolvență, care percep un ororariu fix de 5.000 de euro pe lună (deci nivelul la care se diminuase cel al Rominsolv) și un onorariu de succes de 2,75% din sumele care ar urma să fie distribuite creditorilor.

Tribunalul București a decis acum să respingă acea contestație a Rominsolv, decizia fiind luată în data de 3 martie 2021 și publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență din 22 martie. Decizia nu este definitivă, Rominsolv putând formula apel. În joc este diferența dintrei cei 35.000 de euro și cei 5.500 de euro (am rotunjit cei 25.000 de lei), sumă pe care Rominsolv-ul lui Piperea ar trebui să o restituie pentru perioada aprilie-decembrie.  Deci circa 235.000 de euro.

Acest lucru nu implică automat obligativitatea pentru Rominsolv de a plăti acești bani. Mai este nevoie de o decizie a instanței care să prevadă expres acest lucru.