„În urma termenului de judecată care a avut loc astăzi (vineri -n.r.) în dosarul nr. 7004/3/2012, între Ioana Sfârăială, acţionar al Fondului, în calitate de reclamant şi Fondul Proprietatea, în calitate de pârât, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele: a. respingerea cererii reclamantei de suspendare a convocatorului Adunării Generale Extraordinare şi Ordinare a Acţionarilor Fondului programate pentru 4 aprilie 2012, b. respingerea cererii reclamantei de suspendare a convocatorului Adunării Generale Extraordinare şi Ordinare a Acţionarilor Fondului programate pentru 25 aprilie 2012”, se arată într-un comunicat transmis de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Instanţa a amânat pentru luni, pronunţarea unei deciziei în ceea ce priveşte cererea reclamantei de suspendare a două hotărâri AGA din noiembrie 2010 şi noiembrie 2011, prin care au fost aduse modificări statutului Fondului Proprietatea.
În AGA programată pentru 4 aprilie acţionarii FP vor discuta printre altele propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliottt Associates, de vânzare de active şi distribuirea banilor către acţionari, revocarea Comitetului Reprezentanţilor şi alegerea unor noi membri. Alt subiect este diminuarea capitalului social cu 240,3 milioane lei prin anularea acţiunilor răscumpărate.
Pe ordinea de zi a AGA programată pentru 25 aprilie figurează printre altele revalidarea hotărârilor AGA începând cu luna septembrie 2010, propunerea de dividend şi nou program de răscumpărare a 8% din titlurile Fondului, pachet evaluat pe bursă la aproape 654 milioane lei (149,3 milioane euro) la cotaţia actuală.
Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.
Tribunalul Bucureşti a admis, pe 21 decembrie, în parte cererea reclamantei. Instanţa a dispus anularea hotărârilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor. Instanţa a decis şi anularea hotărârii prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP, precum şi a deciziilor acţionarilor de revocare a Directoratului şi de alegere a membrilor Comitetului Reprezentanţilor.
La începutul lunii martie Fondul Proprietatea a anunţat că va face recurs la decizia instanţei.
City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea, a propus, joi, revalidarea tuturor deciziilor adoptate de AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010, în condiţiile în care majoritatea hotărârilor sunt contestate în instanţă de Sfîrăială.
La 22 martie, investitorii străini deţineau 55,23% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români aveau 40,37%. Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliottt Associates, cu o participaţie de 13,86% din titluri.
Fondul Proprietatea deţine 1,74% din propriile acţiuni, pe care le-a răscumpărat anul trecut şi urmează să le anuleze. Statul mai are 2,69% din acţiuni, însă cea mai mare parte din acest pachet este blocată la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.
Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.
Preţul acţiunilor FP a scăzut în şedinţa bursieră de vineri cu 0,85%, la 0,594 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,184 miliarde lei (1,868 miliarde euro).