Instanţa crede că motivarea ordonanţei prin care s-a dispus sechestrul de la Petrotel a fost sumară
Potrivit documentului, avocaţii Lukoil au arătat, în sala de judecată, că ‘un sechestru până la concurenţa sumei de două miliarde de euro echivalează cu încetarea activităţii societăţii’, inculpatele SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda invocând în contestaţie mai multe aspecte, între care cel privind nemotivarea ordonanţei prin care s-a instituit măsura asigurătorie.
Instanţa a fost de acord cu acest aspect, arătând că motivarea este una ‘destul de sumară’.
‘Nemotivarea este un aspect cu care şi judecătorul de cameră preliminară este de acord, motivarea fiind destul de sumară şi nefiind astfel de natură să poată asigura controlul jurisdicţional al acesteia. Se face astfel referire, la pag. 4 a Ordonanţei, că în perioada analizată, respectiv 2008-2014, suspecta SC Petrotel Lukoil SA a rambursat (…), cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar Lukoil Europe Holdings Bv Olanda, suma de 1.526.293.530,93 dolari SUA şi 552.977.284,35 EURO, cu justificare restituire creditare. Urmează apoi o analiză a activităţii societăţii şi a pierderilor anuale, fără a se face referire la probele din care reies aceste constatări şi sume de bani’, se menţionează în documentul citat.
Totodată, instanţa reţine că nu se precizează în documentele procurorilor nu se explică modul în care s-a ajuns la suma de 2.007.103.675,74 euro în momentul instituirii sechestrului.
‘Deşi se acceptă teza potrivit căreia măsura asigurătorie a avut în vedere toată perioada infracţională, nu doar cea dedusă judecăţii, se constată că sumele de bani transferate între societăţi, cu titlu creditare şi restituirea creditare, nu sunt defalcate pe perioade determinate, pentru a se realiza un minim control asupra acestora. Din contră, prin Rechizitoriu sunt menţionate ca obiect al infracţiunii de spălare a banilor anumite sume de bani, corespondente pentru un număr de 83 acte materiale, pentru ca ulterior, prin procesul verbal de îndreptare a erorii materiale să fie indicate sume mult mai mici, corespondente unui număr de 60 acte materiale’, se mai precizează în motivarea instanţei.
În acest context, judecătorul a decis să ia în considerare doar sumele aferente perioadei pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor din acest dosar, ‘doar pentru că are la dispoziţie un act ulterior care le prezintă detaliat’.
Tribunalul Prahova a redus, în septembrie, cu peste 800 de milioane de euro valoarea sechestrului instituit în dosarul Lukoil, după ce a admis contestaţiile formulate de SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti prin care anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro.
Astfel, în urma deciziei instanţei, instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparţinând inculpatei SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurenţa sumei de 642.285.263,48 euro, iar instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparţinând SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurenţa sumei de 542.262.283,28 euro.
Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploieşti la data de 3 august, în acest dosar fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti- Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul şef Dorel Duţu.
Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.
Pentru recuperarea prejudiciului, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, a primelor de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, asupra conturilor deţinute de Petrotel Lukoil Ploieşti la RBS Bank Olanda, precum şi a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
Măsuri asiguratorii au fost instituite şi asupra conturilor deţinute de terţul acţionar majoritar al Petrotel Lukoil Ploieşti, Europe Holdings Bvatrium Olanda, la City Bank Londra, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolari SUA.