Instanţa supremă judecă contestaţia lui Năstase în legătură cu „tergiversarea” motivării în dosarul Zambaccian

Economica.net
05 05. 2014
nastase_19843300

Contestaţia a fost depusă pe 4 aprilie, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 mai.

‘În continuare, după 90 de zile de la pronunţare, decizia dată în recurs, la 6 ianuarie, în dosarul ‘Zambaccian’, de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, complet condus de judecătorul Ionuţ Matei, nu este redactată, deşi termenul obligatoriu de redactare era de 30 de zile. În aceste condiţii, am formulat o contestaţie privind tergiversarea motivării deciziei de către complet, prin încălcarea legii’, scria Adrian Năstase într-o postare pe blog.

‘În temeiul art. 524 alin. (4) C.proc.pen., solicit ca instanţa care soluţionează prezenta contestaţie, să dispună ca judecătorul membru al completului de recurs ori magistratul-asistent, după caz, însărcinat cu redactarea deciziei, să redacteze decizia de recurs de îndată, şi anume în termen de 5 (cinci) zile, aşa încât decizia motivată şi întregul dosar al cauzei să fie trimise Tribunalului Bucureşti, în timp util pentru judecarea cererii de contopire a pedepselor la termenul următor’, se arăta în contestaţia lui Năstase publicată pe blog.

Contestaţia lui Năstase ar putea rămâne însă fără obiect, după ce Tribunalul Bucureşti a judecat cererea de contopire a pedepselor primite de Năstase în dosarele ‘Zambaccian’ şi ‘Trofeul calităţii’, chiar dacă acea motivare nu a fost redactată.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Prin contopirea celor două pedepse şi dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiţionată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.