Institutul Inimii din Cluj-Napoca reclamă la CNAS subfinanţarea chirurgiei cardiovasculare
Potrivit unui memoriu transmis, în această săptămână, de conducerea Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), situaţia institutului este dificilă din cauza subfinanţării activităţii de chirurgie cardiovasculară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Bugetul alocat pe 2013 este cu 10 la sută mai mic decât cel de anul trecut. În luna iunie, finanţarea Secţiei de chirurgie cardiovasculară este de 100.000 de lei, sumă ce ajunge pentru efectuarea a 14 operaţii, în condiţiile în care pentru copii şi chirurgie vasculară bugetul este zero. Deficienţele de finanţare prin programe duc la scăderea numărului de pacienţi operaţi, ceea ce duce la probleme serioase de finanţare, cu repercusiuni grave asupra însăşi sustenabilităţii Institutului, a existenţei acestuia”, se arată în memoriu.
Conducerea Institutului Inimii a arătat că numărul operaţiilor pe cord deschis s-a redus de la 805 în 2009, la 610 în 2012, în timp ce finanţarea în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară la adulţi a scăzut de la 4,6 milioane de lei în 2009, la 2,3 milioane de lei în 2013.
„Zilnic apar cazuri noi de bolnavi cronici, care urmează să fie plasaţi pe listele de prioritate care, la ora actuală, se întind până în luna octombrie. Aceşti pacienţi trăiesc zilnic sub spectrul unui alt infarct sau al unei alte complicaţii ce poate fi fatală din cauza bolii cardiace de bază. Zilnic, din cauza suferinţei, inima lor se deteriorează putând ajunge ca în acest interval de aşteptare degradarea să fie majoră aşa încât, în momentul prezentării la spital pentru operaţie, cazul să fie depăşit în ceea ce priveşte posibilitatea de rezolvare chirurgicală. Există şi situaţii mai dramatice în care suntem anunţaţi despre decesul pacientului de pe lista de aşteptare, acestea fiind cazuri care, operate la timp, puteau fi rezolvate cu succes”, se mai arată în memoriul Institutului Inimii din Cluj-Napoca.
Reprezentanţii institutului consideră că o finanţare adecvată ar putea soluţiona problemele semnalate şi cer CNAS creşterea fondurilor alocate prin programul de boli cardiovasculare activităţilor de chirurgie cardiovasculară pentru adulţi şi copii în trimestrele II şi III din acest an.
Memoriul a fost trimis, spre ştiinţă, şi Prefecturii Cluj, DSP şi CJAS Cluj.