Ținta de deficit bugetar fixată de Guvern pentru 2021 este de 7%

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că proiectul de buget va fi gata în prima parte a anului viitor, precizând că majoritatea detaliilor sunt "puse la punct" şi că deficitul bugetar s-ar putea situa în jurul valorii de 7%, relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 23 dec. 2020, 18:21
Ținta de deficit bugetar fixată de Guvern pentru 2021 este de 7%

„Proiectul de buget o să fie gata în prima parte a anului viitor. Majoritatea detaliilor sunt puse la punct. Ceea ce ştim foarte bine este că ţintim deficit bugetar în jur de 7% sau mai bine, în funcţie de cum vor decurge discuţiile, dar în acest moment acestea sunt detaliile. Aşteptăm, pentru avea toate informaţiile, şi estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Ştiţi foarte bine că bugetul se fundamentează pe estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. După aceea putem vorbi şi despre ceilalţi indicatori macroeconomici”, a afirmat prim-ministrul, la Palatul Parlamentului, după votul de învestitură.

Cîţu a reiterat că noul guvern nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe.

În ce priveşte obiectivul anunţat de „rectificare a unor dezechilibre”, premierul a spus că acest lucru nu implică eliminarea vreunei facilităţi fiscale.

„Este singurul program de guvernare din România în care scrie negru pe alb: nu vor fi introduse taxe noi şi nu vor creşte taxele. (…) Sunt dezechilibre mai multe, de exemplu, relaţia între stat şi cetăţean. Este un dezechilibru în Codul fiscal în România şi trebuie echilibrat. Am spus şi astăzi în Parlament: statul şi cetăţeanul trebuie să fie pe picior de egalitate. Despre asta e vorba. Nu e vorba despre eliminarea niciunei facilităţi fiscale, din contră”, a spus el.

Întrebat dacă este sigur de majoritatea din Parlament în eventualitatea unei moţiuni de cenzură, Cîţu a declarat că actuala coaliţie este pregătită pentru o guvernare stabilă şi de durată.

„Sunt sigur de această coaliţie de centru dreapta, aşa cum am spus şi ieri, suntem pregătiţi pentru o guvernare stabilă şi de lungă durată. Este ceea ce toţi ce am afirmat în această coaliţie”, a precizat premierul.

Cât priveşte atribuţiile celor doi vicepremieri, Cîţu a precizat că acestea urmează să fie definite, în urma unei discuţii. Pe de altă parte, a arătat că liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar putea avea atribuţii în ce priveşte domeniile dezvoltare şi cultură.

„Vom avea o discuţie cu cei doi premieri, pentru a definitiva foarte bine aceste atribuţii”, a mai declarat Florin Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au suferit o lovitură săptămâna trecută, în special bitcoin, care a scăzut cu 5%, deoarece datele privind cheltuielile de consum personal PCE, indicele preferat al Fed pentriu......
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Marți, 1 aprilie 2025, vor intra în circulație primele autobuze electrice în Galați, informează luni Primăria orașului ...
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudinea mare pe piața crypto continuă, deși săptămâna trecută criptomonedele începuse să dea semne de redresare. ...
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și Direcția de Redresare și Rezoluție Bancară
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și ...
Eugen Bunea se alătură conducerii executive a Exim Banca Românească și își începe activitatea de vicepreședinte ...