Potrivit generalului american care coordonează campania aeriană a SUA în regiune, avioanele ruseşti s-au apropiat la 5 octombrie de cele americane la o distanţă de mai puţin de 20 de mile (peste 30 km), astfel încât piloţii US Air Force i-au putut observa vizual prin camerele lor de ochire prin radare aflate la bord, scrie Agerpres.
El a spus că ruşii s-au apropiat cel mai mult de dronele americane. ‘Cel mai apropiat a fost la doar câteva mile de avioanele noastre teleghidate (dronele)’, a declarat Brown, ‘dar potrivit pilotului unui avion al nostru, ei nu erau mai aproape de aproximativ 20 de mile’ (32,19 km).
Brown a spus că aviaţia americană intenţionează pur şi simplu să-i ocolească pe ruşi în Siria şi nu crede că ei vor elimina operaţiunile americane. ‘Suntem în aer mult mai des decât ruşii, aşa că atunci când trebuie să-i ocolim din raţiuni de securitate, vom face aceasta doar pentru o perioadă mică de timp, în raport cu numeroasele ore când suntem în aer în Irak şi Siria’, a spus Brown.
Generalul american a mai spus că, în pofida acţiunilor aviaţiei ruse, el intenţionează să crească numărul atacurilor aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic. Majoritatea raidurilor vor fi efectuate de bombardiere grele B-1 ale forţelor aeriene ale SUA, care vor trebui acum să evite avioanele de luptă ruse.
Rusia a sugerat că va căuta să evite eventuale incidente în spaţiul aerian al Siriei între piloţi ruşi şi americani, au indicat marţi responsabili ai Pentagonului, citaţi de AFP sub rezerva anonimatului. Unul dintre aceştia, vorbind în cadrul turneului european al secretarului american al apărării, Ashton Carter, a precizat că Moscova a manifestat dorinţa de a pune în aplicare angajamentele asumate în timpul unei prime runde de negocieri. Aceste angajamente includ alegerea limbii şi frecvenţa radio utilizate de piloţi, precum şi altitudinea la care avioanele vor efectua aceste misiuni.
Oficiali americani şi ruşi au discutat săptămâna trecută, la cererea Rusiei, modalităţile de a evita orice potenţial incident în spaţiul aerian sirian în timpul misiunilor întreprinse de cele două ţări, luându-şi precauţia să nu apară în acelaşi loc şi în acelaşi timp.