Întâlnire de urgenţă între miliardarul Mittal şi preşedintele Franţei

Economica.net
27 11. 2012
art_lakshmi_mittal_420x0_88191500

Întâlnirea aranjată în grabă pentru marţi seară la palatul Elysee vine la numai o zi după ce ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, a lansat un atac dur la adresa grupului condus de Mittal, ArcelorMittal, afirmând, între altele, că vrea ca producătorul de oţel să plece din Franţa.

Persoane apropiate lui Mittal, preşedinte, director general şi principal acţionar al ArcelorMittal, au afirmat că acesta a fost „extrem de şocat” de atacul lui Montebourg, cauzat de planurile grupului de a închide două furnale din Franţa.

Oficiali francezi au declarat că sunt nemulţumiţi de limbajul folosit de ministrul Industriei, însă au insistat că acesta are dreptate când spune că Mittal nu şi-a respectat angajamente asumate în 2006 şi 2009 în privinţa celor două furnale. ArcelorMittal neagă aceste afirmaţii.

Disputa va amplifica temerile marilor companii privind sentimentele ostile mediului de afaceri în interiorul guvernului socialist al lui Hollande. Montebourg, un critic vocal al globalizării, a lansat un atac similar împotriva familiei Peugeot din cauza unor planuri de a închide fabrica Aulnay de lângă Paris.

Directorul general al unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din Franţa a declarat pentru Financial Times, sub protecţia anonimatului, că ministrul crează Franţei în lume o imagine „deloc bună”.

„Nu vrem ArcelorMittal în Franţa pentru că nu respectă Franţa”, a declarat ministrul într-un interviu publicat luni de un ziar din Franţa.

Montebourg a acuzat Mittal Steel, care a preluat compania Arcelor din Luxembourg în 2006, de „minciună” şi „nerespectarea angajamentelor” asumate faţă de statul francez.

ArcelorMittal, cu 20.000 de angajaţi în Franţa, vrea să închidă două furnale ale combinatului de la Florange, 629 de posturi urmând să devină „redundante”.

Ministrul a încercat după publicarea interviului să atenueze din tonul dur.

„Când am spus «Nu mai vrem ArcelorMittal în Franţa» am vrut să spun că nu mai vrem metodele grupului”, a declarat Montebourg, adăugând, însă, că acestea includ „şantaj şi ameninţări”.

Situaţia angajaţilor de la Florange a jucat un rol important în alegerile prezidenţiale din acest an din Franţa, câştigate de Hollande pe o platformă de susţinere a locurilor de muncă.

Mittal a lăsat statului francez până la începutul lunii decembrie să găsească un cumpărător pentru furnalele de la Florange, înainte de a le închide definitiv. Grupul intenţionează să păstreze restul operaţiunilor de la Florange, unde lucrează în total 2.000 de angajaţi.

Montebourg vrea ca toate operaţiunile de la Florange să fie scoase la vânzare, afirmând că poate găsi astfel un cumpărător. În cazul în care Mittal refuză, Montebourg ameninţă cu naţionalizarea întregului combinat.