Întâlnire între miniştrii de externe din China, Japonia şi Coreea de Sud, o premieră în ultimii trei ani

Economica.net
21 03. 2015
120510_3flags_94352600

China şi Coreea de Sud au relaţii bune, dar cele două ţări au divergenţe cu Japonia ca urmare a contenciosului asupra unor insule disputate sau pe subiectul interpretării ocupaţiei japoneze înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a făcut apel la cele trei state să aibă un dialog ‘dinamic’, în timp ce SUA au afirmat că vor urmări cu atenţie desfăşurarea întâlnirii de la Seul.

Washingtonul a descris disputa dintre Coreea de Sud şi Japonia, principalii săi aliaţi militari în Asia, drept un ‘handicap strategic’, SUA dorind să se concentreze pe formarea unui front unit împotriva unui stat chinez din ce în ce mai revendicativ.

SUA se tem, de asemenea, că noua , Bancă Asiatică de Investiţii în Infrastructură (AIIB), iniţiată de China, ar putea face concurenţă Băncii Mondiale, precum şi Băncii Asiatice de Dezvoltare (BAD) dominate de Tokyo şi Washington. Coreea de Sud ar fi ‘favorabilă’ AIIB, în timp ce Japonia nu şi-a precizat încă poziţia.

Sistemul de apărare pe care Washingtonul intenţionează să-l desfăşoare în Coreea de Sud pentru a face faţă provocărilor militare nord-coreene urmează să fie şi el un subiect de discuţie la întâlnirea de la Seul, în contextul în care China consideră că plasarea de rachete pe teritoriul sud-coreean ar afecta pacea şi stabilitatea în regiune.

Un alt aspect, pe fondul reuniunii din capitala sud-coreeană, este faptul că Seulul reproşează Japoniei că nu şi-a cerut scuze pentru atrocităţile comise în timpul ocupaţiei peninsulei de către armata niponă între anii 1910 – 1945, în special pentru femeile coreene forţate să se prostitueze pentru soldaţii japonezi.

Un alt diferend între Seul şi Tokyo este cel cu privire la insulele controlate de Coreea de Sud, dar revendicate de Japonia.

Reluarea acestor negocieri pare un pas important spre rezolvarea diferendelor şi, în acelaşi timp, oferă speranţa unui summit trilateral ce ar putea avea loc în acest an.

Până în prezent, preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a avut două întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar l-a evitat pe premierul japonez Shinzo Abe.

Miniştrii de externe din China, Coreea de Sud şi Japonia vor avea la Seul mai întâi întrevederi bilaterale, după care va urma întâlnirea în trei care se va încheia cu o declaraţie comună.