Întâlnire Meleşcanu – Pompeo, la Washington. Securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei, pe agendă

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni, la Washington, o întâlnire oficială de lucru cu secretarul de stat american Michael Pompeo, pe agendă fiind incluse subiecte precum securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei, informează un comunicat al MAE.
Economica.net - mar, 02 apr. 2019, 06:58
Întâlnire Meleşcanu - Pompeo, la Washington. Securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei, pe agendă

La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru Afaceri politice David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru Afaceri europene, Philip Reeker.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor Guverne pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Meleşcanu a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Discuţia a vizat, de asemenea, o evaluare a priorităţilor de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicate celebrării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord.

Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securităţii, scoţând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.

Totodată, precizează MAE, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Meleşcanu a punctat realizările Preşedinţiei române la Consiliul UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul estic, Asia centrală şi Balcanii de vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanţei pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

El a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv „major” al politicii externe a ţării noastre.

Ministrul a prezentat şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul acestei organizaţii.

Potrivit MAE, au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi ameninţărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând „contribuţiile importante ale României în cadrul organizaţiilor şi mecanismelor internaţionale, dar şi expertiza de înaltă ţinută a specialiştilor şi profesioniştilor români”.

De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei, arată sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,81 miliarde de lei, la finalul lunii februarie 2025
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,81 miliarde de lei, la finalul lunii februarie 2025
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,81 miliarde de lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 19% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului......
Rusia a lansat 131 de drone  și două rachete balistice contra Ucrainei
Rusia a lansat 131 de drone și două rachete balistice contra Ucrainei
Forțele aeriene ucrainene au anunțat luni că Rusia a lansat 131 de drone și două rachete balistice Iskander-M în timpul ...
Prejudiciu de peste 3,6 milioane lei în domeniul ride-sharing prin intermediul platformelor UBER și BOLT
Prejudiciu de peste 3,6 milioane lei în domeniul ride-sharing prin intermediul platformelor UBER și BOLT
În urma unui control antifraudă efectuat la o societate cu sediul în Bucureşti care desfășoară activitatea de transport ...
85% dintre participanții la un studiu Re/Max dețin cel puțin o proprietate în România
85% dintre participanții la un studiu Re/Max dețin cel puțin o proprietate în România
În România, gradul de proprietate a locuințelor este marcant de ridicat, 85% dintre respondenți deținând cel puțin ...