Întâlnire Ponta-Băsescu-Isărescu pentru atenuarea efectele crizei din Grecia asupra României
„Situaţia politică din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative că se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi şi cu guvernatorul BNR şi cu preşedintele României, obligatoriu trebuie să facem un grup de lucru pentru a încerca să atenuăm efectele asupra sistemului bancar românesc şi asupra României, efecte produse de prelungirea şi se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia”, a spus Ponta.
Ponta a spus că situaţia din Grecia este prioritatea numărul unu pentru toată Europa, şi pentru zona Euro, şi pentru zona non-Euro, el arătând că evoluţiile negative din Grecia pot afecta România în zona de sistem bancar, în zona economică, în zona cursului de schimb.
„De aceea, împreună cu guvernatorul BNR, ministrul de Finanţe, şi îl vom înforma şi pe preşedinte, trebuie să facem o strategie de atenuare a eventualelor efecte. Asta face şi Germania acum, care are aceeaşi problemă ca şi noi. Asta fac toate ţările europene şi nu trebuie să stăm aşa, dacă se întâmplă vreun necaz, să fim nepregătiţi”, a spus Ponta.
El a spus că are obligaţia ca, alături de BNR, să se pregătească şi pentru ce e mai rău, nu doar pentru ce e mai bine.
„Sper să nu se întâmple, ca toată lumea, sper ca până la urmă să se găsească o soluţie politică şi Grecia să meargă mai departe în Euroapa, în zona Euro, cu un Guvern susţinut, dar după cum vedeţi deocamdată rezultatele sunt îngrijorătoare şi am obligaţia alături de BNR să ne pregătim şi pentru ce e mai rău, nu doar pentru ce e mai bine”, a spus Ponta.
Tensiunile politice din Grecia au adus în prim plan posibilitatea ieşirii din zona euro, Europa începând să estimeze consecinţele unei astfel de decizii.
Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuţiile vor fi, probabil, monopolizate de situaţia din Grecia şi de posibilitatea ieşirii statului din zona euro, opţiune care a trecut în centrul dezbaterii privind criza.
Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicaţii europene, deschide ediţia de luni cu un material intitulat „Acropole, adio – de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro”.
Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE să continue să finanţeze Grecia chiar şi în cazul plecării statului din zona euro.
Comisia Europeană nu ia în calcul relaxarea condiţiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj, dezminţind o ştire transmisă anterior de Real News Atena.
Totodată, oficialii băncilor centrale din Europa discută posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro şi strategii pentru a face faţă consecinţelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al băncii centrale a Suediei.
Comisarul european pentur Economie şi Politică Monetară, Olli Rehn, a declarat că zona euro este mai rezistentă decât acum doi ani la o posibilă plecare a Greciei.
„Cred în continuare că Grecia poate rămâne în zona euro şi poate găsi o modalitate de a se asigura că-şi va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rău pentru Grecia şi pentru cetăţenii ei, în special pentru cei mai săraci, decât pentru restul Europei. Şi Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult”, consideră Rehn.
Guvernul de la Atena ar rămâne fără bani la începutul luni iulie dacă creditorii externi ar hotărî să nu distribuie următoarea tranşă din programul de finanţare externă, potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de Bank of America Merrill Lynch.