Compania americană anunţase anul trecut că intenţionează să construiască un mare complex de cipuri în Germania, alături de facilităţi în Irlanda şi Franţa, încercând să beneficieze de atenuarea reglementărilor privind finanţarea şi ajutoarele de stat, ca parte a planurilor Comisiei Europene de a reduce dependenţa continentului de aprovizionarea cu cipuri din SUA şi Asia.
La noua unitate din Polonia vor lucra 2.000 de angajaţi şi vor fi create câteva mii de noi slujbe în timpul fazei de construcţie, iar furnizorii vor face şi ei angajări, a precizat Intel într-un comunicat.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit uzina Intel „cea mai mare investiţie greenfield din istoria ţării”.
Compania americană, care este prezentă în Polonia de 30 de ani şi are 4.000 de angajaţi, a precizat că a ales această ţară datorită infrastructurii şi talentelor disponibile, şi a atras atenţia că fabrica este aproape de planificata unitate din Germania.
Intel, sub conducerea directorului Pat Gelsinger, investeşte miliarde de dolari în construirea de fabrici pe trei continente, pentru a-şi recâştiga dominaţia în producerea de cipuri şi a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia şi Samsung.
De asemenea, în Ohio, SUA, Intel intenţionează să investească până la 100 miliarde de dolari în una din cele mai mari unităţi globale de producere a cipurilor.
Criza globală de cipuri şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au creat un adevărat haos pentru constructorii de automobile, furnizorii de servicii de sănătate, operatorii de telecomunicaţii şi alte companii.
În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Samsung şi United Microelectronics.