Înţelegere România-China privind cooperarea în domeniul silviculturii şi conservării zonelor umede

Economica.net
14 04. 2014
afacere_81502700_96968400_77902500

‘Măsurile de protecţie şi conservare a pădurilor nu pot fi privite şi luate în mod unilateral. Aceste acţiuni sunt în strânsă legătură sau pot conduce implicit la asigurarea implementării prevederilor unor Convenţii relevante. Mă refer numai la două dintre acestea, menţionate şi în preambulul Memorandumului pe care îl vom semna: Convenţia CITES, care vizează protecţia şi conservarea speciilor faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie, prin controlul comerţului cu aceste specii şi stabilirea condiţiilor privind importul, exportul sau reexportul acestora, precum şi Convenţia RAMSAR, al cărei scop este de a proteja biodiversitatea şi de a menţine într-o stare de conservare favorabilă zonele umede ca habitat al păsărilor acvatice. Iată câteva direcţii şi posibilităţi de cooperare. Acestea vor contribui nu numai la dezvoltarea colaborării noastre bilaterale, în beneficiul comun, dar semnarea acestui Memorandum va conduce şi la facilitarea şi eficientizarea cooperării şi a acţiunilor necesar să fie multiplicate la nivel internaţional’, a declarat ministrul Attila Korodi.

La rândul său, ministrul Doina Pană a subliniat faptul că Memorandumul semnat luni face obiectul unor abordări care necesită colaborare la nivel mondial.

‘Sunt convinsă că, prin punerea în aplicare a formelor de colaborare stabilite în acest Memorandum, ambele părţi vor avea de câştigat, iar schimbul de specialişti în domeniu şi schimburile de rezultate tehnice şi cercetări vor duce la rezultate benefice pentru ambele state’, a declarat Doina Pană.

Delegaţia Republicii Populare Chineze a fost condusă de Zhao Shucong, şeful Administraţiei Naţionale pentru Silvicultură din R.P. Chineză.

‘România este o ţară bogată în păduri şi biodiversitate, aveţi experienţă utilă în ceea ce priveşte protecţia biodiversităţii, a zonelor umede şi a vieţii sălbatice şi merită să învăţăm din această experienţă. China este o ţară cu o populaţie numeroasă, în curs de dezvoltare, iar problema ecologiei e foarte importantă, şi chiar vitală pentru dezvoltarea economică a ţării. Suntem profund conştienţi de semnificaţia protecţiei mediului în dezvoltarea unei ţări. Pot să spun că semnarea acestui Memorandum de Înţelegere este un bun început şi, aşa cum spune şi un proverb chinez, un bun început înseamnă o colaborare de succes’, a afirmat Zhao Shucong.

Memorandumul de Înţelegere include colaborarea în domeniul politicilor şi a legislaţiei privind pădurile, managementul sustenabil al pădurilor ca măsură de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptare la efectele schimbărilor climatic, precum şi protecţia pădurilor.

Cele două instituţii de mediu, din România şi Republica Populară Chineză, vor colabora în ceea ce priveşte reforma şi dezvoltarea silviculturii rurale, reconstrucţia ecologică şi reabilitarea terenurilor degradate, conservarea zonelor umede şi protecţia vieţii sălbatice, precum şi educaţia şi cercetarea în domeniul pădurilor.