Inteligența artificială ajută industria modei să creeze mai multă valoare

Inteligența artificială este acum cuvântul la modă în lumea investițiilor. Ar fi ciudat să fie altfel, deoarece cea mai mare parte a creșterii bursiere din ultimii doi ani a fost alimentată de companiile „celor șapte magnifici,” giganții tehnologici. Dar, dincolo de lumina reflectoarelor, companiile din diverse alte industrii folosesc deja instrumentele de inteligență artificială disponibile pentru a-și eficientiza operațiunile, a crea noi produse sau a îmbunătăți experiența clienților în magazine și online. Companiile cu lanțuri de aprovizionare complexe și vânzări care depind de tendințele clienților, precum cele din industria modei, au adoptat deja AI pe mai multe niveluri.
Bogdan Maioreanu - joi, 12 dec. 2024, 16:32
Inteligența artificială ajută industria modei să creeze mai multă valoare

Un exemplu este gigantul comerțului cu amănuntul în domeniul modei, H&M, care utilizează inteligența artificială pentru a crea o experiență de cumpărături mai personalizată pentru clienții săi. Aplicația mobilă a brandului utilizează învățarea automată pentru a analiza achizițiile anterioare ale unui client și comportamentul său de navigare pentru a-i recomanda produse adaptate gusturilor sale. Și Nike valorifică inteligența artificială în mai multe aspecte ale activității sale. Aplicația Nike Fit utilizează inteligența artificială pentru a scana picioarele clienților și a recomanda mărimea perfectă de pantofi, îmbunătățind experiența de cumpărare și reducând retururile. În plus, serviciile ce folosesc inteligența artificială generativă joacă un rol crucial în proiectarea produselor. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Zara, parte a grupului Inditex, lider mondial în domeniul modei rapide, a integrat și ea tehnologia AI în procesele sale de previziune a tendințelor și de gestionare a stocurilor. Analizând tendințele din social media, blogurile de modă și datele privind vânzările online, Zara utilizează algoritmi AI pentru a prezice ce stiluri și articole vor fi populare în curând.

Zara a implementat AI în operațiunile sale în colaborare cu mai mulți parteneri. Aceasta a încorporat microcipuri în etichetele de securitate ale hainelor sale, făcând posibilă urmărirea hainelor de la producție până la clientul final. De asemenea, compania utilizează inteligența artificială pentru a prezice comportamentul clienților pe baza unor atribute predictive structurate, cum ar fi mărimea, culoarea, croiala și stilul. Etichetele RFID și sistemele logistice sofisticate permit companiei Zara să optimizeze transportul și inventarul, reducând risipa și asigurându-se că articolele populare sunt întotdeauna disponibile. Ca urmare, timpul de execuție al Zara pentru noile modele este de doar o săptămână, cu mult sub media de trei până la șase luni din industrie.

Inditex, societatea mamă a Zara, continuă să își extindă utilizarea tehnologiilor AI. Ieri, după ce grupul a anunțat rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului fiscal în curs, Oscar Garcia Maceiras, directorul general al grupului, a anunțat că societatea va investi în Epoch Biodesign, un startup care utilizează inteligența artificială pentru a proiecta enzime care permit reciclarea amestecului de plastic și textile. Această alternativă permite transformarea deșeurilor textile în echivalentul materiei prime, promovând economia circulară, de la textile la textile. Acest lucru va face producția de materiale textile mai sustenabilă, aceasta fiind una dintre preocupările legate de mediu în ceea ce privește hainele.

Toate aceste eforturi pentru eficiență și-au arătat rezultatele. Inditex a înregistrat rezultate solide în primele nouă luni ale anului 2024. Vânzările cumulate au crescut cu 7,1% față de perioada similară de acum un an, ajungând la 27,42 de miliarde de euro, iar profitul net a crescut cu 8,5% de la an la an, ajungând la 4,45 de miliarde de euro. Inditex își menține angajamentul față de expansiune și durabilitate, alocând 1,8 miliarde de euro pentru investiții în 2024, inclusiv 900 de milioane de euro pentru infrastructura logistică în 2024 și 2025. Aceste investiții sprijină poziția sa de lider pe termen lung, susținută de o rețea globală de 5.659 de magazine pe 214 piețe, inclusiv cea din România și de o creștere anuală brută proiectată de 5% a spațiilor comerciale, între 2024 și 2026.

Cu toate acestea, datele raportate din trimestrul al treilea au fost sub așteptări, făcând ca prețul acțiunilor să scadă cu peste aproape 7% după publicarea rezultatelor. Acest lucru sugerează că este posibil ca piața să fi inclus în preț deja o mare parte din performanța pozitivă. În timp ce prețul acțiunilor a crescut cu peste 22% de la începutul anului până în prezent, acesta a pierdut aproape 9% în ultima săptămână. În ciuda acestui fapt, Inditex continuă să dea dovadă de reziliență și de un leadership clar în sectorul său, cu strategii bine definite de creștere durabilă și inovare.

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.

Despre eToro

eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a patra oară în acest an şi în linie cu estimările, în contextul în care economia zonei euro încetineşte......
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de minimis de peste 1,3 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de minimis de peste 1,3 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor
Executivul a aprobat joi o schemă de ajutor de minimis în valoare de peste 1,3 miliarde de lei pentru a sprijini consolidarea ...
Mai mult timp pentru crescătorii de animale pentru a-și finaliza investițiile finanțate prin ajutoare de stat
Mai mult timp pentru crescătorii de animale pentru a-și finaliza investițiile finanțate prin ajutoare de stat
Crescătorii de animale au încă 12 luni la dispoziție pentru a finaliza investițiile finanțate prin Programului de susținere ...
Compania Rețele Electrice a lansat o licitație în valoare de 23 de milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor de telecontrol
Compania Rețele Electrice a lansat o licitație în valoare de 23 de milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor de ...
Compania Rețele Electrice România a lansat o licitație publică prin intermediul platformei SEAP, în valoare de 23 de ...