Inteligența artificială care salvează vieți: Cum tehnologia ne poate ajuta să tratăm mai eficient bolile

Cu siguranță ați auzit despre inteligența artificială și cum aceasta poate fi folosită în diverse domenii, însă poate că nu știți că AI-ul poate fi un aliat important în descoperirea unor noi medicamente sau terapii pentru boli virale, dar și pentru boli rare. O nouă tehnică, care se bazează pe seturi mari de date analizate în timp record de AI, pentru a descoperi noi cazuri de utilizare a medicamentelor care există deja, începe să prindă teren în industria farmaceutică.
Lidia Neagu - Dum, 14 mai 2023, 21:22
Inteligența artificială care salvează vieți: Cum tehnologia ne poate ajuta să tratăm mai eficient bolile

Noua abordare presupune identificarea unor medicamente existente care pot fi folosite pentru a trata alte afecțiuni decât cele pentru care au fost proiectate inițial. Tehnica este din ce în ce mai populară printre companiile din domeniu, nu numai pentru a minimiza costurile și a scurta timpul, ci și pentru a reduce riscul în procesul de reproiectare a medicamentelor, afirmă GlobalData, o companie lider în domeniul datelor și analizelor.

”AI accelerează [cercetarea în] reutilizarea medicamentelor prin analizarea unor seturi masive de date biomedicale în căutarea de modele ascunse și dovezi. Aceasta poate maximiza valoarea medicamentelor, deoarece tehnologia analizează cantități imense de date pentru a găsi medicamente existente, dar folosite pentru tratarea altor afecțiuni și pentru dezvoltarea unui tratament specific pentru o boală insuficient tratată sau pentru o anume indicație particulară”, spune Abhishek Paul Choudhury, Analist Senior de Tehnologii Disruptive la GlobalData.

Pentru a accelera descoperirea unor noi metode de utilizare a medicamentelor cu ajutorul inteligenței artificiale, mai multe companii din industria farmaceutică au decis să colaboreze și să încheie acorduri necomerciale cheie.

De exemplu, în ianuarie 2023, companiile Medable și Every Cure, cu sediul în SUA, au încheiat un parteneriat pentru a utiliza reprofesionalizarea medicamentelor în vederea accelerării descoperirii de tratamente pentru boli rare, cum ar fi deficitul de aminoacizi aromatici dicarboxilici (AADC). Acești aminoacizi sunt implicați în sinteza dopaminei și serotoninei, neurotransmițători responsabili de comunicarea între neuroni.

Cele două companii își propun să identifice cazuri noi de utilizare cu ajutorul software-ului și serviciilor specializate ale Medable, în timp ce Every Cure intenționează să extindă un tratament inovator pentru a găsi terapii pentru aproximativ 9.000 de afecțiuni, dintre care multe nu au niciun tratament aprobat la nivel federal în prezent.

Un alt exemplu de colaborare este între companiile DNDi din Geneva și BenevolentAI din Londra pentru a formula o listă de potențiale ținte biologice (proteine care pot fi țintite de un potențial medicament) și candidați la reprofilarea medicamentelor care ar putea detensiona gravitatea infecției cu dengue. Proiectul, început în aprilie 2022, intenționează să combine platforma de descoperire a medicamentelor a BenevolentAI cu perspicacitatea și rețeaua globală de parteneri a DNDi pentru a permite cercetătorilor să decodifice informații pe care raționamentul uman singur nu ar fi putut să le descopere.

În februarie 2022, compania britanică Healx a obținut drepturile exclusive de licență de la Ovid Therapeutics, cu sediul în New York, pentru a investiga gaboxadolul, cunoscut și sub numele de 4,5,6,7 tetrahidroizoxazolo(5,4-c)piridin-3-ol (THIP), ca parte a unei potențiale terapii combinate pentru sindromul X fragil, precum și ca tratament pentru alte indicații.

Sindromul X fragil (sau Sindromul Martin-Bell) este a doua cauză de deficiență mentală din lume, după Sindromul Down. Determinată de o modificare genetică a cromozomului X, această afecțiune poate afecta  ambele sexe, dar în special bărbații.

Conform acordului, Healx își propune să găsească un tratament optim pentru această afecțiune prin combinarea gaboxadolului cu alți compuși identificați de platforma Healnet AI.

Choudhury conchide: „Reproiectarea medicamentelor devine din ce în ce mai populară, pe măsură ce AI avansează pentru a oferi noi perspective în ceea ce privește țintele medicamentelor pentru boli, crescând în același timp rata de succes a studiilor de dezvoltare clinică. În cele din urmă, procesul va oferi pacienților un acces mai rapid la noi tratamente și răspunsuri la simptomele bolilor rare, putând astfel salva vieți.”

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...