Inteligența Artificială în domeniul medical

Inteligența Artificială a început să câștige tot mai mult teren în diferite industrii, inclusiv în cea de farma și industria medicală. Are aplicabilitate în cercetare medicală, gestionare date, stabilire diagnostic și operațiuni în sistemul de sănătate.
Ion Dobreanu - mie, 15 mai 2024, 10:14
Inteligența Artificială în domeniul medical

Impactul Inteligentei Artificiale in domeniul medical (Foto: unsplash.com / National Cancer Institute)

Cu toate acestea, datele din domeniul sănătății sunt unele dintre cele mai prețioase – și cele mai vizate – surse de informații în era digitală. Atunci când sunt utilizate de sistemele de sănătate, furnizorii și pacienții, aceste date pot ajuta la îmbunătățirea semnificativă a furnizării de îngrijiri și a rezultatelor, mai ales atunci când sunt încorporate în instrumente de analiză avansate, cum ar fi inteligența artificială (AI).

Inteligența artificială în domeniul medical a generat o curiozitate importantă. Este important ca oamenii să înțeleagă elementele de bază ale acestor tehnologii, care sunt avantajele și dezavantajele lor și modul în care modelează industria sănătății în viitor.

Așa cum menționam, Inteligența Artificială a ajuns să fie integrată în diferite sectoare și departamente din diferite industrii, precum educație, domeniul medical, industria de divertisment, gambling, auto.

De exemplu, cazinourile au adoptat inteligența artificială pentru departamentul de suport și pentru a personaliza ofertele către jucători. Fie că aleg casa pariurilor bonus fara depunere sau doresc să parieze pe meciurile preferate, Inteligența Artificială va recomanda jucătorilor anumite oferte și bonusuri personalizate pe stilul de joc al fiecăruia.

Și în domeniul medical, Inteligența Artificială a început să fie folosită tot mai mult în tratarea pacienților și pentru stabilirea unor diagnostice personalizate. Totodată, această nouă tehnologie este folosită pentru a analiza volume mari de date despre diferite boli și astfel se caută soluții pentru combaterea acestora într-un mod cât mai eficient.

Fișele electronice medicale

Astfel au apărut fișele electronice de sănătate. Acestea dețin cantități mari de informații despre sănătatea și bunăstarea pacientului în formate structurate și nestructurate. Aceste date sunt valoroase pentru cei din domeniu medical, pentru cei ce au grijă de pacient, dar și pentru cei din domeniul de cercetare.

Inteligența artificială a oferit organizațiilor din domeniul sănătății o oportunitate unică de a depăși unele dintre aceste obstacole, iar unele văd deja beneficiile.

Adoptarea EHR (ELECTRONIC HEALTH RECORDS) își propune să eficientizeze fluxurile de lucru, în același timp, consolidând furnizarea de îngrijiri eficiente din punct de vedere al costurilor.

AI este utilă și atunci când organizațiile din domeniul sănătății trec la noi platforme EHR și trebuie să efectueze conversia datelor. Acest proces dezvăluie adesea că înregistrările pacientului lipsesc, sunt incomplete sau inconsecvente, ceea ce poate crea ineficiențe semnificative. Instrumentele bazate pe inteligență artificială pot automatiza acest proces, economisind timp și efort pentru echipele de îngrijire.

Soluțiile avansate de analiză sunt, de asemenea, esențiale pentru utilizarea eficientă a tipurilor mai noi de date despre pacienți, cum ar fi informațiile din testele genetice.

AI oferă sprijin pentru deciziile clinice

Sistemele de suport pentru deciziile clinice (CDS) sunt instrumente critice concepute pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii și siguranța pacienților. Dar, pe măsură ce tehnologii precum AI și învățarea automată (ML) avansează, ele transformă procesul de luare a deciziilor clinice.

Prin utilizarea capabilităților avansate de recunoaștere a modelelor ale AI, instrumentele CDS pot încorpora stratificarea riscului și analiză predictivă, permițându-le să ajute doctorii să facă recomandări de tratament mai informate și personalizate în cazuri de utilizare de mare valoare, cum ar fi gestionarea bolilor cronice. Unii au înregistrat deja succes folosind instrumente CDS activate de AI în cadrul clinic.

Dezvoltarea medicamentelor cu ajutorul AI

Descoperirea, dezvoltarea și fabricarea medicamentelor au creat noi opțiuni de tratament pentru o varietate de afecțiuni de sănătate. Integrarea AI și a altor tehnologii în aceste procese va continua să revoluționeze industria farmaceutică.

Costurile ridicate de dezvoltare a medicamentelor și alte provocări îi determină pe cercetătorii din domeniul farma să caute noi instrumente pentru a aduce noi medicamente pe piață mai eficient.

Inteligența Artificială revoluționează producția de medicamente prin îmbunătățirea optimizării proceselor, întreținerii predictive și controlului calității, semnalând în același timp modelele de date pe care un om le-ar putea rata, îmbunătățind eficiența.

Te-ar mai putea interesa și
Avon deschide un nou magazin în sistem de franciză la Ploiești
Avon deschide un nou magazin în sistem de franciză la Ploiești
Avon, unul dintre principalii jucători globali din industria frumuseții, își continuă expansiunea omnichannel și anunță deschiderea unui nou magazin, în sistem de franciză, în Shopping......
Ministerul Finanțelor lansează din 2 octombrie a cincea emisiune de tiluri de stat Fidelis din acest an. Ofertă specială pentru donatorii de sânge
Ministerul Finanțelor lansează din 2 octombrie a cincea emisiune de tiluri de stat Fidelis din acest an. Ofertă specială ...
Ministerul Finanţelor lansează, în 2 octombrie, a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024, a anunţat instituţia ...
Fiica lui Mugur Isărescu a fost numită membru al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea
Fiica lui Mugur Isărescu a fost numită membru al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București deciziile aprobate în cadrul Adunărilor ...
Transelectrica primește o finanțare de 64 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, destinată unui proiect pilot la LEA dintre Tulcea și Isaccea
Transelectrica primește o finanțare de 64 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, destinată unui proiect pilot ...
CNTEE Transelectrica S.A. a informat investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat cu Ministerul Energiei un ...