Inteligența artificială în industria de reciclare. O fabrică din România, va aduce pe piață primul sistem robotizat capabil să detecteze bateriile din echipamentele electronice

GreenWEEE International, care deține în România două fabrici de reciclare, anunță că participă într-un program finanțat de Uniunea Europeană, care folosește inteligența artificială pentru a detecta bateriile din echipamentele electrice și electronice, iar un braț robotic le extrage. Scopul final este de a preveni incendiile cauzate de bateriile care explodează la instalațiile de reciclare.
Lidia Neagu - vin, 16 dec. 2022, 17:49
Inteligența artificială în industria de reciclare. O fabrică din România, va aduce pe piață primul sistem robotizat capabil să detecteze bateriile din echipamentele electronice

Proiectul se numește ”GRINNER” și este finanțat prin programul Horizon Europa al Uniunii Europene.

GreenWEEE este parte din consorțiul GRINNER, format dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte organizații de cercetare și industrii din același număr de țări europene, condusă de LYNQ, o companie specializată în producție de software. 

Proiectul GRINNER, lansat pe 1 septembrie 2022, dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI) ce utilizează date de la detectoare de raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de DEEE-uri pe instalațiile de reciclare. Soluția GRINNER include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată (preluare și plasare) în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații. 

Atunci când unele tipuri de baterii aflate în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH) sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii.

Scopul proiectului este să reducă impactul uneia dintre problemele majore care afectează în prezent lanțul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anume incendiile provocate de baterii. Astfel de incendii afectează instalațiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, afectând mediul înconjurător, acționând ca o barieră puternică pentru a face Europa circulară și neutră în emisii de CO2. 

”Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii”, declară Marius Costache, director general GreenWEEE. 

Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc. 

„Proiectul va dezvolta și va aduce pe piață primul sistem robotizat automatizat capabil să detecteze bateriile încorporate în deșeurile electronice. Testele și implementarea vor avea loc la fabrica GreenWEEE din România. Anticipăm că această tehnologie va fi extrem de eficientă și va avea drept rezultat reducerea costurilor directe pentru operatori, minimizând în același timp impactul asupra mediului”, a declarat Mark Gregory, CEO al LYNQ, companie parteneră în proiect.

Sistemul GRINNER va conține echipamente hardware si software care vor detecta DEEE-urile cu baterii și un robot care pe baza inteligentei artificiale (AI) va identifica, prelua și îndepărta automat aceste deșeuri înainte de a ajunge în punctul de mărunțire al procesului de reciclare. 

GreenWEEE colectează și tratează toate tipurile de echipamente electrice și electronice, iar în urma procesului de reciclare sunt transformate și reintroduse în economie ca materii prime secundare, jucând astfel un rol esențial în economia circulară a echipamentelor electronice.

Compania este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare. Standardul WEEELABEX este o recunoaștere a performanței în ceea ce privește colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. 

GreenWEEE face parte din grupul integrat de reciclare GreenGroup și își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100.000 de tone/an, cu o investiție totală de 25 milioane de euro. Compania reciclează toate categoriile de deșeuri menționate în legislație, baterii și acumulatori uzați, cabluri și componente din industria automotive. 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...